Денят Любопитно

Светът отбелязва 13 май като ден на Фалун Дафа

Милионите последователи на Фалун Дафа в света днес отбелязват Световния ден на Фалун Дафа, известен още като Фалун Гонг, и честват рождения ден на Учителя Ли Хонгджъ.

Фалун Дафа е традиционна китайска духовна практика за усъвършенстване на духа и тялото. Фалун Дафа (известен още като Фалун Гонг) e медитация и четири елегантни упражнения, които приличат на „тай-чи“ и са известни в китайската култура като „чигонг“ (цигун, чигун). Упражненията са уникални и много приятни, и са прекрасен начин за подобряване на здравето, както и цялостното състояние на тялото.

В основата на Фалун Дафа стоят ценностите: истинност, доброта и търпение. Учи, че това е най-фундаменталната характеристика на самата Вселена и прилага същите принципи като направления във всекидневния живот.

По официални данни, до 1999 г. Фалун Гонг е най-голямата и най-бързо развиваща се практика от този вид в китайската история, ако не и в световната. Само за седем години от представянето ѝ в публичното пространство през 1992 г., тя става част от всекидневието на около 70-100 милиона души в Китай.

По целия свят се правят тържествени и великолепни цветни красиви паради, най-вече в най-големите големите градове, в столиците. Огромен брой участват в тези музикални и танцови спектакли. Практикуващите Фалун Дафа изразяват своята признателност към Учителя за това, че е поднесъл и дал възможност, редкия шанс на нас практикуващите да се усъвършенстваме в праведния път. Ефектът се постига от нас лично чрез подобряване на характера и изкореняване на всичко, което пречи да заблестим. Ние премахваме нашите привързаности, слабости, които са придобити. Целта на самоусъвършенстването е именно това – отстраняване на привързаностите. Една висша същност постигаме. Завръщане към истинската същност на човек. По традиция на 13 май практикуващите споделят своя опит. Аз близо 4 години практикувах сама. А научих за практиката случайно от мрежата чрез една публикация. В нея се съобщаваше за кръвните клетки на над 50-годишен Фалун Дафа практикуващ, изследван от високотехнологичния апарат на д-р Братфорд. Кръвните клетки се различаваха. Те бяха с правилни форми. Заинтригувах се и така продължих да чета за практиката. После започнах да научавам упражненията и да ги правя вкъщи сама. Да се срещам с други практикуващи започнах след това”, обясни за Общинското радио Гергана Костова, практикуващ Фалун Дафа.

На 20 юли 1999 г. обаче, ръководството на комунистическата партия стартира национална репресия и многообразна пропагандна кампания с цел да заличи практиката. Кампанията блокира интернет достъпа до уебсайтове, в които се споменава Фалун Гонг и през октомври 1999 г. обявява Фалун Гонг за „еретична организация“, заплашваща социалната стабилност. Практикуващите Фалун Гонг в Китай са жертва на множество нарушения на човешките права: стотици хиляди са вкарани в затвора незаконно, а задържаните практикуващи са подложени на насилствен труд, психически тормоз, изтезания и други насилствени методи на превъзпитание в ръцете на китайските власти.

Правозащитни организации са изчислили, че от 2009 г. най-малко 2000 практикуващи Фалун Гонг са починали в резултат на насилие по време на арест. Някои наблюдатели смятат, че цифрата е значително по-голяма и съобщават, че вероятно десетки хиляди са били убити, за да захранят индустрията за трансплантация на органи в Китай. В годините след началото на преследването, практикуващи Фалун Гонг са станали активни застъпници за повече права за хората в Китай.