Култура

Световно признание от WAPA за Румяна Начева и конкурса „Сребърна Янтра” в Дубай

На специална и изискана церемония в Дубай в самия край на годината,  WAPA (Световна асоциация на сценичните изкуства) раздаде своите годишни награди. Още в края на м. октомври  „WAPA WORLD GRAMMY AWARD – DUBAI `2022“ обяви номинациите си в различните категории за вокално и танцово изкуство. За чест на Велико Търново, призът “The best organizer of international festival in Bulgaria” за 2022 г. бе спечелен от Румяна Начева – създател, продуцент и директор на Международния конкурс за млади таланти „Сребърна Янтра”.

Наградата на г-жа Начева беше връчена лично от президента на WAPA Арман Гукасян в присъствието на  представители на 32 държави от цял свят.

„Дубай сам по себе си е много впечатляващ. Церемонията на кораб в Дубайския залив под ярките светлини на небостъргачите е неописуема красота, но признанието на WAPA и получената награда – остават завинаги в сърцето ми и ще запомня за цял живот! Оскарът е достижение, което  „Сребърна Янтра”  получи в годината на своя 20-ти рожден ден. Винаги съм се старала да се съизмервам с най-добрите и съм безкрайно благодарна на всички, които през годините приеха моята кауза „Сребърна Янтра” и помагаха за утвърждаването на имената на конкурса, на В. Търново и на България на музикалната карта на света. Горда съм, че от сцената на МДТ „К. Кисимов” тръгва пътят на много ярки млади таланти. Нашият конкурс от първото си издание до днес има строга предварителна селекция и това е гаранция, че тук идват най-добрите. Нашите награди са еднолични и не се поделят, а журито е съставено от световно признати професионалисти. Носителите на Гран при „Сребърна Янтра” през годините са вече истински звезди” – споделя Румяна Начева.

Още едно голямо признание за България в Дубай бе и връчването на приза „The best youngest singer in the world`2022” на талантливата 16-годишна Елизабет Захариева от Плевен, която широката публика у нас познава и от последното издание на „Гласът на България”.

„В рамките на седмицата на WAPA в Дубай се проведе и Международният конкурс “Golden Palm”, в който имах честта да журирам – 178 участници от 32 държави. В този конкурс България беше представена от Дарена Станева, 12 г. от ДЕС „Румина” (ВТ) и Елизабет Захариева, 16 г. от Плевен. Бети спечели всички възможни най-високи награди – Супер Гран при и 2 Гран при в кат. „Поп” и „Мюзикъл”, а нашата Дари – първо място в кат. „Поп” в своята възр. група. За Дарена това бе голямо изпитание, но и огромен опит и най-вече – сериозен успех. Тя се представи с песента “Hush, hush” на The Pussycat Dolls. Имах честта като член на международното жури да връча наградите на всички първи места в отделните възрастови групи” – допълва Р. Начева.

За всички участници във „WAPA WORLD GRAMMY AWARD – DUBAI `2022“ и конкурса “GOLDEN PALM” организаторите бяха предвидили богата културна програма – посещения на фантастичните цветни градини “Miracle Garden” – дом на 1 200 000 растения,  на най-големия атракцион “Global Village” с неговите 90 тематични павилиона, плаж на Персийския залив и сафари с джипове в пустинята с гостуване в лагер на бедуините…

„Една седмица в Дубай – много емоции, хиляди въпроси и…много отговори. Все още не мога да асимилирам как от пустиня, дубайците са превърнали земята си в рай. Не ми казвайте – заради петрола! Залежите от петрол са 1/20 от тези на Абу Даби и приходите от тях са по-малко от 7 % за емирството. Туризмът има най-голям дял в икономиката на страната. Законите са строги и неподвластни. Престъпността е почти нулева. Ако не търсите суперлукса, който тук е навсякъде и е впечатляващ, за кесията на обикновения турист – всичко е напълно достъпно – храна, таксита, хотели, лекарства… В Дубай се чувстваш гражданин на света. Макар арабският да е официален език, тук говорят буквално на всички езици… Дубай е потънал в зеленина и цветя, оплетен от мрежи за капково поливане, въпреки че само на 10 минути извън града – вече си насред пустинята… А строителството – то е навсякъде, но площадките с материали са подредени, камионите – в редица, работниците – с каски и ярки облекла… Пътищата са перфектно гладки с по 8-10 платна в едната посока. Спирките на обществения транспорт са климатизирани. Такситата ти казват цената още при качването…, а до 2-3 години ще въведат и летящи таксита (!). За сега само хеликоптери летят и кацат от един на друг небостъргач…за по-бързо придвижване на собствениците им. Ето – такива неща се случват в Дубай, превърнал се за 30 години от пустиня в земен рай! Къде сме ние и какво правим от прекрасната си родина?!” – с вълнение разказва Румяна Начева.

Сн. личен архив