Политика

Светлин Тачев: COVID-19 може да се използва като политическо оръжие и от управляващите, и от опозицията

„Смятам, че коронавирусът може да се използва като политическо оръжие от опозицията, извънпарламентарните формации и от управляващите и да повлияе на хората как да гласуват на предстоящите избори“. Това заяви пред Общинското радио политологът Светлин Тачев. По негови думи кризата с разпространението на COVID-19, мерките и политическите решения, които се вземат, са важни не толкова за  политическите настроения на хората, а за здравната система, тъй като гражданите са притеснени , че тя може да изпадне в колапс.

„Пред нас има дилема, която е изключително трудна за решаване и според мен се губи моментът, в който българското правителство може да се справи. В началото на пандемията се заложи на това да предпазим хората за сметка на икономиката. В момента наблюдаваме точно обратното – опитваме се да запазим икономиката, като се налагат мерки, които са по-скоро либерални  в сравнение с мерките в големите западни държави. Изправени сме пред изпитанието да избираме  дали да запазим икономиката и да сринем здравната система, или да спасим здравната система за сметка на икономически загуби. В тази дилема  смятам, че може да се намери решение и то е в строгия контрол на наложените мерки. Не е тайна, че в летните  месеци  се получи неглижиране, отказ  да повярваме в наличието на вируса, да се предпазваме и на практика сме изправени пред сериозна криза“, каза Тачев.

Според политолога предсрочни парламентарни избори са все по-малко вероятни, но процесът на влияние на ковид инфекцията върху политическите нагласи предстои да се наблюдава чрез социологически изследвания през следващите месеци.