Политика

Светлин Тачев: Кабинет ще има. Нови избори носят негативи за партиите

„Кабинет ще има. Всички политически сили са наясно, че нови предсрочни избори могат да доведат до негативи за тях. Това се видя и от избирателната активност, която беше най-ниска от началото на промените у нас и първите избори за Обикновено народно събрание през 1991 г.“, каза пред Общинското радио политологът от „Галъп интернешънъл“ Светлин Тачев.

Според анализатора „Има такъв народ“ няма да повтори опита  с обявяването на първия си проект на правителство. „Диалогът с т.нар. протестни партии и с БСП показва, че ще се търси фигура, която да удовлетворява всички страни в дебата. Ще се търсят фигури, които не са дискредитирани. Когато се иска промяна, тя не трябва да минава през хора, които са били в управлението. И този урок беше научен от „Има такъв народ“ с предложението на Николай Василев за премиер“, допълни Тачев.

По негови думи парламентарно представените формации са с различни идеологически профили и е трудно да се прогнозира какво ще е времетраенето на новия кабинет. „По-важното е  да набележат ясни и конкретни цели и всички партии, които са в диалог, да застанат зад тях, да ги подкрепят, за да може да има по-твърдо мнозинство. Другото е да вървим по пътя на плаващите мнозинства, да се очаква подкрепа оттук за едно – оттам за друго, което понякога води до съмнения за безпринципни договорки, за договорки на тъмно, което ще е негативно  за правителството“, отбеляза Светлин Тачев.