Политика

Светлин Тачев: Бързите идеи за промени в Изборния кодекс поставят на дневен ред темата за предсрочни избори

„С бързите идеи за промени в изборното законодателство донякъде може да се съди, че темата за предсрочни избори  стои на дневен ред“. Това каза пред Общинското радио социологът Светлин Тачев в своя хипотеза за това дали ще има стабилно управление, или нови избори след консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции в 45-ото Народно събрание и връчването на проучвателните мандати.

По негови думи в момента има повече неизвестни отколкото известни, затова е трудно да се прогнозира бъдеща ситуация. „Известни са общият анти ГЕРБ фронт и желанието за бързи промени. Най-голямата неизвестна и най-важната е  дали ще се състави правителство, тъй като към момента няма ясно заявена позиция от нито една от партиите, които са срещу ГЕРБ.  От всичко, което чух до момента –  отговорът е, че са готови, но са готови за предсрочни избори. Няма ясен индикатор, по който да заявим дали ще има правителство. И другото – дали това правителство ще е  с кратък живот, за да могат да се направят някои промени, или ще се опита да изкара пълен мандат. Второто не ми се вижда възможно. Че това Народно събрание няма да може да изкара пълния си живот и ще приключи предварително, беше казано и от политическите сили“, допълни Тачев.

Какви ще бъдат резултатите на партиите и коалициите на предсрочен вот е също трудно да се прогнозира, смята социологът. „Има такъв народ“ би искал предсрочни избори, за да може да увеличи подкрепата си, но това е рискован ход, тъй като на практика ситуацията ще е друга, никой не знае какво ще се случи и както каза Андрей Райчев това ще бъде „малко тип хазарт“, посочи Светлин Тачев.