Култура Образование

„Света гора. През погледа на фотографския обектив”

Светогорското представителство в град Солун съвместно с Община Велико Търново, Центъра за гръцки език и култура на Филологическия факултет и Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” представят в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ от 17 ноември до 10 декември фотоизложба „Света гора. През погледа на фотографския обектив”.

Изложбата показва снимки на четирима съвременни фотографи Zoran Purger от Сърбия, Ali Borovali от Турция, Zbigniew Kosc от Пoлша и Valery Bliznyuk от Русия. Те посещават многократно Атон и се изявяват като поклонници посетители, показвайки чрез обектива на камерата уникални моменти от естествения релеф, религиозните навици, ежедневието на монасите, като се фокусират върху лицата на атонските старейшини.

Преводите на материалите за изложбата са на студентите от IV курс от специалностите Приложна лингвистика с втори чужд език и Балканистика с новогръцки език.

Проявата се осъществява с любезното съдействие на Благотворителна фондация „Ал. Онасис” и Министерството на просветата и културата на Република Кипър.

Официалното откриване на експозицията ще се състои от  17.30 ч.

Биографии на четиримата фотографи:

Valery Bliznyuk

Роден е през 1964 г. в Русия. Учи в Държавния институт за изкуства в Москва. Член е на Московския художествен съюз от 1998 г. Занимава се  професионално с география от 1992 г., както и с фотография от 1998 г. Осъществява повече от 16 изложби и издава три фотоалбума:  „Monastyr St. Paulon Mount Athos”, „From the Solovkito the Aegean Sea”, „Deserts New Fivaida Athos”. Посещава и снима Атон три пъти.

Ali Borovali

Роден е през 1958 г. в Турция. Завършва Boğaziçi University Business Administration School в Истанбул. Придобива магистърска степен в Флорида – САЩ, където изучава фотография от 1981 до 1984. През следващите години се занимава с фотожурналистика. Носител е на много награди за творбите си, представени в национални и международни списания: Atlas, National Geographic Traveler, GEO, Discovery Magazine, Le Monde2, Elle, Marie Claire, Skylife, Maison Française, и т.н. Творчеството му е широко представено, както в Турция, така и в много европейски страни, включително и Гърция (2001, 2002).

Посещава и снима няколко пъти Атон/Света Гора/. Част от снимките му са представени на фотожурналистически фестивал Visa Pour L’ Image в Перпинян, Франция (2004).

Zbigniew Kosc

Роден през 1951 г. в Полша. Той е доктор по социална психология на Университета във Варшава, където работи като научен сътрудник. Завършва и Свободния университет в Амстердам. По-късно учи фотография и графичен дизайн в Gerrit Rietveld Academieв Амстердам, където живее от 1980 г.

Снима древни руини в страни като Египет и Кюрдистан, но също така и архитектурата в градовете: Рим, Ню Йорк, Лондон, Санкт Петербург. Известен със снимките си в Атон и сред монашеското общество в  Гърция. Първата му фотографска книга, озаглавена „Атон“, е публикувана в Цюрих през 1988 г. Негови фотографии са показвани и изложени многократно в самостоятелни и групови изложби.

Zoran Purger

Роден през 1954 г. в Сърбия. В средата на 80-те години участва в създаването на фотографски архив на иконографското училище в манастира Žiča, Сърбия. От 1976 г. е член на фотографската асоциация, а от 1994 г. – на Съюза за приложни изкуства на художници и дизайнери (ULUPUDS) в Сърбия. От 2007 г. е сътрудник на Атонската фотографска библиотека. През периода 2012-2013 е гостуващ професор по фотография в Министерството на медиите и комуникациите на университета Singidunum, Белград.

Най-забележителна е изложбата му за съкровищата в манастира „Хилендар“, осъществена с технологията cibachrome. Автор е на седем самостоятелни изложби в Сърбия, а през 2014 г. експозицията „Existence in parallel timeline”, посветена на Атон, е представена в галерия ARTGET на Белградския културен център.