Култура

„Сбогом, паника и стрес“ – пътуване в себе си

„Ако живееш забързано, ако мислите ти постоянно препускат напред-назад, ако познаваш стреса и напрежението, ако понякога се чувстваш преуморен и със схванати мускули, ако си имал усещането, че си изцеден, ако паник атаките са навестявали живота ти, ако си търсил начини да заживееш по-спокойно, ако си си казвал, че повече така не може, и…. ако искаш да разбереш как си заключваш и как си отключваш достъпа до онова естествено и така желано усещане за спокойствие и щастие, то тази книга е за теб”. Така приканва публиката психотерапевтът Кремена Станилова, която тази вечер, от 18.30 часа ще представи творбата си „Сбогом, паника и стрес!”.

Книгата е замислена като наръчник в джобен размер с приложена към нея DVD програмата „по-СпОко!”

„В нея съм събрала всичко, което съм публикувала в печатни или в електронни издания относно темата за стреса, тревожността и паниката, като съм го систематизирала така, че читателят да изгради една логическа връзка между симптом – потребности – мислене -емоции – поведение – спокойствие/напрежение, както и да има практическа полза от многото съвети, идеи и задачи за упражняване на умението за спокойно живееене. В „Сбогом, паника и стрес!” разглеждам онези паразитни навици -мисловни, преживелищни или поведенчески – да бъдем ориентирани към неща извън нас, и как тези навици ни вадят от спокойния ни вътрешен център. А спокойният вътрешен център е онова място във всяко живо същество, от което се раждат най-добрите външни резултати. Това е едно пътуване в себе си”, посочва Станилова.

Според нея, ние сами си увеличаваме стреса, защото постоянно ни притискат някакви задачи, гоним имидж, нямаме приоритети и забравяме за вътрешните си потребности.

„Запитваме се защо ми се случва това. Водим постоянен тревожен вътрешен диалог – как ще се справя утре, как ще връщам кредити и в един момент генерираме тревожни преживявания. Няма по-голям враг за човека от самия себе си. Трябва да редуваме контрол и отпускане. Да забавим ритъма сме забравили. Почивката не е да се затворим и да мислим за работа, а от какво има нужда в момента човек – дали да отида на фитнес, да почета книга, да се разходя. Да спрем със задачата, а да нахраним душата и тялото. Моята работа е през индиректните съвети – въпроси, които задавам всеки сам да достигне до отговорите. Когато си зададем точните въпроси, идват и точните отговори. Според мен първо трябва да признаем за съществуването на проблема, а след това да започнем да мислим позитивно. Трябва да се научим да преодоляваме собствените си лимити и да заживеем с любов към себе си”, заключава психотерапевта Кремена Станилова.

И още:

 

Входът за събитието, което ще се проведе тази вечер, от 18,30 часа в  конферентната зала на хотел “ Алегро“ е свободен.

Кремена Станилова е родена във Велико Търново. Живее и работи в Хасково. Завършила е „Българска филология“, „Английски език и литература“, „Психология“, „Психотелесна психотерапия“.

До 2011 г. е преподавател по английски език и преводач в собствен частен учебен център. От 2006 г.- психолог и аналитичен психотерапевт в собствена частна практика в Хасково и водещ на йога фюжън групи. От 2013 г. – преподавател в Български институт по неорайхианска психотерапия в София – водещ лабораторни групи на студенти и личен терапевт на студенти в института.

Кремена Крумова – Попова