Образование Общински съвет

Самуил, който ще учи космонавтика в САЩ, благодари за помощта на кмета Панов и на Великотърновския общински съвет

Самуил Николов – абитуриентът от Велико Търново, който е вторият българин, приет да учи космонавтика в Авиационния университет Ембри Ридъл (Embry–Riddle Aeronautical University) във Флорида в САЩ, днес благодари на кмета на общината инж. Даниел Панов и на Великотърновския общински съвет за отпусната финансова помощ за неговото образование.

Цялата необходима сума за една година обучение в Ембри Ридъл в Америка, е 65 000 долара. Николов е чуждестранният студент в университета, който е получил най-висока отпусната стипендия, заради другите му постижения – 20 000 долара. Така, за да замине за Флорида, Самуил трябваше да събере 45 000 долара. По предложение на кмета инж. Даниел Панов, местният парламент одобри финансова помощ от 5 000 лв. за бъдещия специалист по аеронавтика.

„Аз и моето семейство използваме всяка възможност да благодарим на хората, които застанаха до мен. Община Велико Търново беше първата институция, която ме подкрепи. Вярвам, че те зададоха един положителен тон, който последваха много фирми и институции, за което съм много благодарен. Въпреки че специалността, която ще следвам, не е от някакъв много сериозен капитал за общината, вашата подкрепи ми вдъхва надежда, че ще имам възможност тук да се развивам, след като завърша образованието си там. Вече няколко фирми, които работят в космическия бранш, осъществиха контакт с мен и съм сигурен, че това стана и благодарение на вашата подкрепа.“ Това каза днес от трибуната на Великотърновския общински съвет Самуил Николов.

Специалността, в която е приет да учи за бакалавърска степен, е “Космически операции”. Всеки, който я завърши, ще има широк спектър от знания за технически изисквания за всяко едно изстрелване и за регулациите, които трябва да се спазят.