Икономика Политика

Само четири негативни сигнала са получени от областта на приложението VOX КНСБ

Само четири сигнала за трудови нарушения  са получени от област Велико Търново на мобилното приложение VOX  КНСБ от създаването на платформата през месец юни миналата година. Три от сигналите са от работници, наети в шивашка фирма, и един – от зает в лечебно заведение. Служителите във фирмата са алармирали за неплащане на заплати и осигуровки, а в лечебното заведение – за недобри условия на работа и лошо отношение на работодателя, съобщи областният координатор на КНСБ Иванина Янкова.

Общо за страната сигналите са 108. Лидер в негативните практики на работодателите е категорията „неплащане на заплати и осигуровки”, следвана от „заплата в плик”, липса на касова бележка, работа без договор, насилие или тормоз на работното място, лоши условия на труд.

Янкова сподели, че местните хора предпочитат консултациите в офисите на КНСБ. През периода юристите на синдиката са помогнали при решаването на казуси, свързани със спазването на процедурата при уволнение поради здравословен проблем, с обезщетенията при пенсиониране, с натиск за прекратяване на трудовия договор.

По време на извънредното положение заради COVID – 19 най-честите питания са били за използването на платения и неплатения отпуск.

VOX  КНСБ стартира като  част от синдикалната кампания „Сивото убива”. Приложението е безсрочно и на него могат да се подават сигнали или да се задават въпроси за трудовото законодателство денонощно.