Култура

Самодейци в с. Самоводене с благотворителна театрална премиера

Своята първа театрална премиера за тази година ще поставят самодейците на читалището във великотърновското село Самоводене. На 27 март, събота – Международен ден на театъра от 18.30 часа те ще играят спектакъла – „Спирка последна“. Той е по мотиви на пиесата на Яна Добрева „Пясъчен пъзел“. Театралната трупа ще представи своята постановка като част от дейностите за набиране на средства за ремонт на покривната конструкция на читалището. Премиерното заглавие не е избрано случайно, в спектакъла актьорите ще поставят въпроси и ще търсят отговори, представяйки своите съвременни герои.

„Съдбата винаги отговаря на вътрешните молби на всеки човек, като праща в живота му необходимите послания и хора, които да го спасят. Четири съдби на изстрадали жени се събират в малката вселена на битието, наречена СПИРКА, и търсят отговори на въпроси от живота. Спирката е символ в нашия живот. Тя е кръстопът на пресичането на хоризонталата на постъпките и вертикалата на последствията. Място на изповед пред времето и прошка за стореното. Моментът на среща със собствената съдба символизира ИЗБОРА на човека. Животът е неограничен брой СПИРКИ, обречени на кръстопътища, където всеки герой в спектакъла неизменно е изправен пред избор: накъде да завие и в коя посока да продължи пътя си. Героините в спектакъла са изправени пред съдбовен момент в който трябва да вземат правилното решение, защото от него ще зависи целият им по-нататъшен живот”, поясняват от читалището.

„Спирка последна“ е едно послание, което чрез своите герои ще предадат на публиката Рена Дранкюлева, Гергана Радова, Малинка Маринова и Росица Сълмова. Режисьор на пиесата е д-р Георги Василев. Театралният спектакъл ще бъде представен и в редица селища от областта. Всички средства от представленията ще бъдат за ремонта на покрива на читалищния салон.

Дарителска сметка:
банка ДСК,
IBAN: BG46STSA93000027794709