Култура

Самоводският театър „Алтернатива“ отбелязва юбилея си с премиера

През най-богатия на културни празници месец  театър „Алтернатива” към клуба на пенсионера и инвалида „Родолюбец” в с. Самоводене отбелязва своята десетгодишнина. Още преди десетилетие самодейците забелязали, че в почти всички подобни клубове в общината са изградени певчески състави и почти никъде не било застъпено художественото слово, към което мнозина самоводчани питаят жив интерес. Това ги провокирало да потърсят път към богатството, наречено театър, което дейците копнеят да крепят живо и да предадат на младите поколения, сподели за Общинското радиот Георги Евтимов, ръководител на театралите.

Културният подвиг на самодейните дейци подкрепил и режисьорът Николай Ганцаров, който безвъзмездно поел ръковоството на състава, обясни Евтимов. Така, първата постановка била поставена на сцена през есента на  2007 г.. Премиерата на Александър Галин „Ретро” била представена още през пролетта на следващата година. Константин Илиев, Недялко Йорданов са някои от авторите, чиито творчество оживява на сцената, благодарение на труда на самоводските театрали. „Там, където улиците нямат имена” на Димитър Златинов е юбилейната постановка, с която ще бъде отбелязан своеобразният рожден ден на самоводския театър.

 Изкуството е лъжа, която ни учи как да приемем истината. Под това символично мото ще премине юбилея на любителския театър Алтернатива. Добродетелите на истината ще бъдат „пропагандирани” с премиера и изложба тази вечер от 17:30. В документалната експозиция ще бъдат включени афиши и фотографии от постановки, представящи над 23-ма изпълнители, дарили своя самоотвержен труд на сцената през тези десет години.