Култура

Саксофонист се срещна с търновски ученици. Превърна часа им по музика в концерт

Образователен концерт организираха във Велико Търново музикантите Добрин Пелтеков и Милен Стойков, известни като DJ Джубар и Майк Сакс. Саксофонистът и флейтист Майк Сакс запозна ученици от ОУ „Св. Патриарх Евтимий” с музикалните инструменти, на които свири и им обясни с думи и мелодия за историята им. Че саксофонът е инструментът, който е най-близък до човешкия глас и че той, заедно с флейтата, е част от дървените духови инструменти, научиха децата.

 

Три вида саксофони и флейта донесе специално за срещата Майк Сакс

По изключително достъпен начин Майк Сакс въведе учениците в света на музиката и начина, по който инструментите звучат в разнообразните стилове – фънк, джаз, класика и българска народна музика. Моцарт и Кени Джи прозвучаха по атрактивен  начин, а учителят по музика Добрин Пелтеков дори се качи на сцената заедно със саксофониста, което предизвика истински фурор сред възпитаниците от различните класове, препълнили Камерния салон на читалище „Искра“.

Образователният концерт е част от проекта на Добрин Пелтеков, чиято цел е да запознава подрастващите с музиканти от цялата страна. Звезди от „Ахат” и група „Оратница” са част от творците, които се срещнаха с учениците му през 2017-а. Майк Сакс е приятел на Пелтеков още от ученическите години, и двамата са от Стара Загора. Обединява ги любовта към музиката и пътуванията по различни страни в целия свят. „Работил съм в Гренландия, Китай, Германия, свирил съм в разнообразни круизни кораби. Музиката може да ви отведе навсякъде, тя дава свобода. Ако я превърнете в своя професия, може да обиколите целия свят”, сподели пред учениците Майк Сакс.

Преди концерта, инструменталистът даде интервю за Общинското радио. „Бих искал децата да се чувстват близко до всички музикални инструменти. Да запаля у тях желанието да се занимават с музика”, каза той. Милен Стойков, както е истинското му име, започва да свири на китара, когато е на седем. След това се насочва към флейтата, а със саксофон се занимава, когато става на 12. До ден-днешен и саксофонът, и флейтата, са част от живота му. В момента участва като солист в биг бенда на Димитровград, прави различни аранжименти в стил смуут джаз и обикаля по фестивали и събития в цялата страна. Част е и от квартета „X Key”, а с DJ Джубар организират клубни участия с хаус партита.

Как протече образователният концерт – вижте в двата клипа по-долу: