Денят

50 000 нови дървета ще садят в областта

До 50 000 нови дървета ще бъдат засадени в цялата страна тази година в рамката на НАЦИОНАЛНА ЗАЛЕСИТЕЛНА КАМПАНИЯ ПРОЛЕТ 2017, с което общият им брой ще надхвърли 200 000. 3 300 дъба и цер ще бъдат посети, с помощта на  Северно Централното Държавно предприятие и „Държавно Горско Стопанство-Болярка”, домакини на инициативата за областите Велико Търново и Габрово, разказва организаторът на кампанията Никола Рахнев.

Основаната от него фейсбук група „Когато станем 100 000 ще посадим гора” от години вече подарява млади дръвчета на различни детски градини, училища и други организации, свързани с деца. Тази година близо десет специализирани събития ще се проведат в големите градове, един от които е старата столица. До момента в различните инициативи са се включили стотици хиляди българи. Подкрепилите фейсбук страницата са приблизително 70 000. За петте години, в които сдружението организира залесявания са се ангажирали общо 20 000 души. „През програмата „Хиляди дървета за децата на България” със сигурност сме докоснали сърцата на поне 30 000 младежи и ученици”, разказва Никола Рахнев.

 По негови думи, за да направим колкото се може повече, е необходима просто воля.  Целта, която еко-активистите са си поставил е 1 000 000 нови дървета за България и всъщност уверено вървят към нейното изпълнение. Когато тази мечта бъде реализирана, като нейно естествено продължение ентусиастите планират да дадат живот на над осем милиона дръвчета – по едно за всеки българин, включително за сънародниците, които са извън пределите на страната.  Посадъчния материал активистите отглеждат сами – в „Разсадника на мечтите” – изоставен с години държавен горски разсадник, който взели под наем за 10 години. Приблизително 100 000 млади фиданки растат в момента там, след около година и половина всички те ще бъдат готови да бъдат посяти в естествената си среда.

Тази пролет в разсадника от сдружението ще положат семената на още 100 000 други видове за следващите кампании.

За общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Габрово, Трявна, Дряново и региона засаждането ще се проведе на 25 март – събота от 10:00 в с. Вонеща вода,  а сборният пункт е площадът в селото. Не е необходима специална подготовка или познания, пояснява Рахнев, инструментите също са осигурени. Желаещите да се включат трябва да се подготвят единствено с храна и вода, подходящо облекло и обувки, по желание – ръкавици.