Култура Образование

Ръководството на търновската библиотека посети гимназията по полиграфия в София

С българските си партньори по проекта за мобилна дигитализация се срещна ръководството на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Екипът бе на работно посещение в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София. Представителите на старата столица се запознаха с колегите, които водят дисциплините по специалността „Библиотекознание” в столичното учебно заведение. Основна цел на посещението им бе връзката между специализираното училище и университетите с подобна насоченост. „Учениците, които завършват специалността, свързана с третата квалификационна степен в средното образование, могат да продължат своето образование в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Ако имаме подобна специалност във Велико Търново, те могат да се възползват от това да се запишат в Катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности”. Надявам се това се случи и при нас”, сподели в интервю за Общинското радио доц. д-р Калина Иванова, заместник-директор на търновската библиотека.

За първи път екипът на културната институция се срещна с директорката на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, както и със Студентското общество за компютърни изкуства в столицата. Заедно те набелязаха следващите цели и бъдещи резултати, които да постигнат заедно по проекта за мобилна дигитализация през 2018 и 2019 г.

По два нови проекта ще работи РНБ „П. Р. Славейков” през двете години – за „Мобилна дигитализация” (MobiDig) и Полова идентичност (Gender Identity – G-Book). Дейностите са свързани с реализирането на пилотни семинари и конференции, с образователни и обучителни срещи на ръководители на малки библиотеки за работа с нискобюджетна техника за дигитална конверсия на книги, застрашени от унищожаване и създаване на читателски групи, интерактивни срещи с родители и деца, за информиране по темата за полова идентичност, както и създаване на обща европейска библиография с книжки за деца от 0 до 10 години и интерактивен каталог.