Култура Любопитно

Румънска национална телевизия излъчва специален филм за Велико Търново

Румънската национална телевизия TVR излъчва специален филм за историческата и духовна столица на България Велико Търново.  Двата епизода, посветени на богатото минали и динамично настояще на болярския град, са част от туристическото предаване Cap Compas, което отвежда зрителите в най-любопитните и уникални места на света.

Филмът с обща продължителност 48 минути е заснет през лятото на 2019 г. със съдействието на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. В него са представени най-големите  забележителности на Велико Търново – крепостите Царевец и Трапезица, средновековните църкви в кв. Асенов, музеи, знакови забележителности и събития.

Специално внимание е отделено на съхранените възрожденски занаяти на Самоводската чаршия, аудио-визуалното шоу ’Звук и светлина“, Парка на миниатюрите, манастирите и места за отдих в близост до града. Водещата Елена Дину и екипът и не пропускат най-доброто от местната кухня, заведения, хотели и възможностите за една незабравима и вълнуваща разходка в старата столица.

Първата част от филма за Велико Търново бе излъчен на 30 ноември по TVR 2 и TVR 2 HD, като за броени часове епизодът бе гледан над 1380 души в YouTube канала на предаването Cap Compas. В края на декември предстои излъчването на втората част от лентата.

Cap Compas е най-популярното телевизионно предаване за туризъм и пътешествия в северната ни съседка. Продукция на Румънската национална телевизия TVR вече 8 години разказва истории за антропологията, културата, изкуствата, архитектурата и гастрономията на различни места по света и вдъхновява за пътешествия своите зрители.

Линк  TVR 2 Cap Compas: călătorie în oglindă – Veliko Tarnovo:

http://tvr2.tvr.ro/cap-compas-calatorie-in-oglinda_26014.html

Линк YouTube https://www.youtube.com/watch?v=N66MuM6ZAsw