Култура

Румънка и майстори от Самоводската чаршия създадоха прототип на сувенир на Велико Търново

Прототип на сувенир, свързан с архитектурата на Велико Търново, създаде румънката Андреа-Даниела Мачидон. Той е част от проекта „ТАМ МАP” на великотърновеца Галин Попов. Румънката бе в рамките на една седмица в старата столица. Тя изнесе лекция за опазването на културно-историческото наследство в съседната на България страна, и представи пред аудиторията фондацията, която представлява.

Младата румънка бе отседнала в къща в квартал „Варуша” с прекрасна гледка към Велико Търново. Целта бе да се вдъхнови в създаването на сувенир на старата българска столица, който в най-пълна степен да изобразява атмосферата на града. За целта Андреа обиколи заедно с Галин Попов и неговия екип Археологическия музей, Сарафкината къща, Самоводската чаршия и други популярни забележителности в болярския град. „Този сувенир репрезентира нейното усещане и това, което тя намира за специфично и важно да бъде показано от града”, акцентира Попов.

Три бяха идеите на Андреа за сувенир на Велико Търново. „Първият от тях е за игра, в която семействата да търсят части от пъзела в различни сгради в града. Втората е за съставяне на карта, в която да бъдат поместени рецепти на традиционни за региона храни, но те да бъдат обвързани с конкретни сгради и пространства в Търново”, посочи в интервю за Общинското радио архитектката. В крайна сметка, тя се спря на третия вариант. Той е изцяло насочен към детската аудитория. „Върху дървена платформа са поставени снимки на емблематични сгради от града, там има и дървени елементи, детайли от тези сгради. Децата ще могат да слагат и махат рамките, да правят различни комбинации”, уточни Андреа.

За едноседмичния период, в който тя бе на гости във Велико Търново, успя да направи прототип на играта. Той е изработен с помощта на трима занаятчии от Самоводската чаршия – дърворезбар, кожар и грънчар.

сн. клуб „ТАМ“-официална Фейсбук страница