Политика

Румен Радев: „Очаквам отговорност от политическите партии относно актуализацията на бюджета“

„Не искам да говоря за нови избори преди да са се изчерпали всички опции за съставяне на редовно правителство с широка парламентарна подкрепа. Дали изборите ще бъдат 2 в 1 – мисля, че това е срещу философията на българския конституционен модел”, коментира днес президентът Румен Радев. Той очаква отговорност от политическите партии относно актуализацията на бюджета.

„Ние не можем да оставим хората в наближаваща пандемична криза, без финансова и социална подкрепа – за бизнеса, за здравеопазването, за медиците на първа линия. Опитът да се сформира правителство на малцинството, без коалиция, без широка парламентарна подкрепа – катастрофира. Явно ни е трудно, нека вървим по-бързо към изпитаните модели на парламентарна демокрация”, посочи още президентът.

Той коментира и миграционния натиск по време на посещението си на турската граница, където се запозна на място с предприетите мерки по проблема.

„Обяснимо е защото талибаните си възвръщат контрола върху Афганистан и това влече нов риск за миграционна криза за Европа. България е сухопътна граница, външна за ЕС на пътя на този мигрантски поток. Така че рискът за нас неизбежно се увеличава. Има много логистични дейности, оградата на редица места е компрометирана. Това трябва да се възстанови. В същото време тя се превзема агресивно от растителност, иска се непрекъсната поддръжка. Изградената интегрирана система за наблюдение не функционира на определени места. Всичко това иска възстановяване, иска подновяване. Ако тази миграционна обстановка продължи да се усложнява, ще се задействат и други планове, подпомагане и с други структури за сигурност“, заяви още президентът Румен Радев.