Здравеопазване

Ротаракт с голямо дарение за Кръвния център

Екипът на Ротаракт клуб – Велико Търново днес дари на Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ нов апарат – инкубатор/термостат. Той е за съхраняване на кръв и кръвна плазма. Средствата, 1 900 лева за техниката бяха събрани на тържество на Ротаракт по повод рождения ден на клуба през февруари тази година.

„Поради пандемията обаче, доставките на апаратурата се забави. Затова я дарихме едва сега“, поясни Ивайло Станчев, президент на Ротаракт за 2019 – 2020 година. Той, наследникът му на поста Григор Григоров, заедно с членове на Ротаракт и президентът и елект-президентът  на Ротари клуб Велико Търново Кирил Андреев и Мирослав Генов, присъстваха на връчването на дарението, което се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

„От няколко години Ротаракт инициираме кампания за кръводаряване. Запознати сме с работата и нуждите на кръводарителския център във Велико Търново и целта ни е да сме полезни на служителите в него”, поясни още Станчев. Апаратът беше приет с радост и благодарност от началника на отделението д-р Мариана Витанова, медицинския директор д-р Галина Гарева и целия персонал на хематологията.

„От ръководството на МОБАЛ благодарим на тези млади хора за тяхната съпричастност, отговорност и добри сърца“, каза и д-р Гарева.

„Обновяването на апаратурата в нашето отделение е особено важно и сме признателни за каузата на ротаракторите“, посочи и д-р Витанова.

Инкубаторът, който ще замени стария и морално остарял уред, има за цел да съхранява тромбоцитни концентрати при постоянно контролирана температура. Доставката му беше забавена заради пандемията и извънредната обстановка в страната и света, но Отделението вече може спокойно да работи с него.

Ротаракт клуб призовава към даряването на кръв, тъй като от една страна центровете имат константа нужда, а от друга страна, защото е здравословно и за дарителите. Обмяната на кръвта в тялото има множество плюсове за благосъстоянието на хората – увеличава зашитните сили на организма, регулира нивата на желязо (особено препоръчително за мъжете), намалява риска от рак и инфаркт. Ползите не са само физически – психологията е категорична, че участието в каузи или добворолчество подпомага на мозъка да отделя химикали на щастието, съответно да пази човек от депресивни състояния и самота.

Клубът и Кръвният център са дългогодишни партньори по проекта „В кръвта ти е да спасяваш животи”. Затова и поредната благотворителна инициатива е насочена към него. Другата голяма кампания на Ротаракт, която продължава е „С цвете в рък срещу репродуктивните проблеми“.