Денят Любопитно

Ротари клуб – Велико Търново представи за пръв път пред незрящи проекта си за макет на Средновековен Царевец

Президентът на Ротари клуб – Велико Търново Венелин Иванов и скулпторът Денислав Сираков, който също е ротарианец, днес представиха пред членовете на Общинската организация към Съюза на слепите идейния проект на РКВТ за макет на Средновековен Царевец.

Идеята е макетът, която е с размер 1,30/0.70 м., да бъде разположен на входа на крепостта „Царевец“, а към него да има надпис с описание и на Брайлова азбука. Искахме да разкажем първо на вас за идеята ни, за да чуем отзивите ви и вашите предложения, каза Венелин Иванов. Той и Сираков присъстваха на срещата заедно с Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.

Проектът, който предстои да бъде внесен за одобрение в Художествено-експертния съвет в Общината, е с автор арх. Пламен Цанев, който е доказан специалист по средновековна архитектура и работил години наред върху него. Целта е миниатюрата да показва максимално реалистично как са изглеждали по времето на цар Иван Асен II патриаршеският и дворцовият комплекс.

Макетът от бронз ще бъде изработен от Денислав Сираков, като за целта се подготвя специална 3D принтерна разпечатка. Средствата за реализацията са изцяло осигурени от Ротари клуба в старата столица.

Членовете на Общинската организация на слепите с радост приеха идеята и дадоха много предложения за нейната изработка. Те са готови да съдействат за надписа на Брайлово писмо и посъветваха склупторът да избягва остри ръбове в макета, както и нетрайни материали за покритието. Сираков обеща да се вслуша внимателно в мненията и заяви, че скоро пак с приятелите от Ротари клуб ще посети организацията, за да представи нагледно 3D проекта.

Много се радваме, че дойдохте първо при нас и с радост ще бъдем ваши партньори, заявиха представителите на общинската организация, които с нетърпение чакат реализацията на проекта, за да поканят във Велико Търново свои приятели и познати от сродни организации в страната и чужбина.

Подобни модели на емблематични сгради и крепости има в много европейски градове и навсякъде те предизвикват голям интерес сред туристите. Такъв макет ще бъде изработен за пръв път във Велико Търново.

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансиране от кампания на Ротаракт клуб и Фондация „Искам бебе“

От днес двойки с репродуктивни проблеми от Велико Търново могат да подадат документи за финансиране от кампанията на Ротаракт клуб „С цвете с ръка срещу репродуктивните проблеми”. Инициативата се провежда по традиция от няколко години на 8 март, като младите ротарианци я организират заедно с Фондация „Искам бебе“ и с подкрепата на Община Велико Търново. В Международния ден на жената те предлагаха красиви цветя срещу 5 лв., като целта е със събраните средства да бъде подпомогната двойка, мечтаеща да има свое бебе, но изпитваща затруднения това да се случи.

Желаещите могат да подават своите документи от днес до 19 май. След изтичането на срока за кандидатстване, в период от един месец ще бъде организиран жребий за избор за двойка, като той ще се проведе в присъствието на нотариус, уточняват от Ротаракт клуб.

Документите за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от следния линк:

https://iskambebe.bg/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8…/