Денят

Ротари – Велико Търново дари на библиотеки, училища и читалища 100 книги „Звезда Керванджийска“

100 броя от повестта на Змей Горянин – „Звезда Керванджийка“, официално дари за библиотеки Ротари клуб – Велико Търново. Дарителският акт бе във фоайето на РНБ „Петко Р. Славейков“, където  президентът на клуба Венелин Иванов предостави 50 книги на директора й Калина Иванова. Останалите ценни творби получиха за училища и читалища Нелина Църова – директор на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново  и Пенка Игнатова – директор на дирекция „Образование“.

Това е единствената художествена творба, пресъздаваща забележителната история на търновския търговец, голям благодетел и дарител Хаджи Минчо. Книгата е преиздадена за пръв път от 80 години със спомоществователството на Ротари клуб – Велико Търново. Дарените екземпляри на творбата „Звезда Керванджийка“ от Змей Горянин ще обогатят фонда и на 28-те регионални библиотеки в страната.

„ Това е историята на човек, който служи за пример, защото с благодеянията си е като Звезда Керванджийска – пътеводна светлина за цяло Търново, а и не само. Книгата много ярко се вписва в насочеността на Ротари за служба в полза на обществото и общността, в която живеем. В нея авторът Светлозар Димитров – Змей Горянин, описва освен живота и дарителските жестове на Хаджи Минчо и на други видни личности.  Книгата е била препоръчана за изучаване от Министерството на просвещението, Министерството на търговията и Министерството на войната. Не е издавана от 1941 година“, разказа Венелин Иванов.

Според директора на РНБ – Калина Иванова,  изданието ще е полезно за читателите, защото чрез него ще се запознаят както с автора, малко известният Змей Горянин, така и с героите му, които не са само търговци, а спомоществователи и родолюбци. А книгата е истинска сага за възрожденско Търново.

„Адмирации и благодарности към ротарианците в старата столица, които работят за съхраняване на българската памет. Това е в унисон с традициите на читалищата ни, които ще получат книгата „Звезда Керванджийка“. От тяхна страна интересът е голям, защото читателите им са от всички поколения и обичат историята, особено, когато е свързана с емблематични личности от нашия край“, сподели на тържеството Нелина Църова.

Книгата отива и в училищните библиотеки, които се възраждат и за тях тя ще е истински дар. Тя може да намери място в извънкласните форми, както и в часовете на класния ръководител, смята Пенка Игнатова.