Денят

Ротаракт – кауза за щастливи малки и големи

Няколко значими проекта реализираха през миналата година от Ротаракт клуб Велико Търново. Сред тях е Международният проект с Ротаракт клуб Кьолн, по който с общи средства, на стойност 10 000 евро са реновирали едно SOS селише в Трявна. Младежите се включиха и в кампания за кръводаряване. През април отново ще се участват в такава акция. „Целта е да насочим младите хора към кръводаряване, защото по статистика все по-малко даряват кръв, а тя е жизненоважна за хората. Миналата година се включиха над 30 души само за ден”, посочи Калин Стефанов, президент на Ротаракт клуб Велико Търново.

Сред другите значими проекти е „Купи и дари”. За Коледа те събраха 1 255 кг хранителни продукти. От тях 700 кг предоставиха на Дома за стари хора „Венета Ботева” във Велико Търново, а другите на социално слаби семейства.

Младите ротарианци направиха и благотворителна акция по събиране на детски играчки и ги дариха на Центъра за превенция за заболявания в ранна детска възраст в Стражица. Скоро дариха и велосипеди на деца от училището по изкуства и занаяти за социално слаби деца “Димитър Екимов”, в село Русаля.

Тази година предстои да се насочи вниманието на подрастващите към рециклирането на отпадъците. Ще обособят места за това в детските учебни заведения, а за най-добре представилите се ще има награди, допълни Стефанов.

Калин Стефанов е на 24 години, студент. Занимава се с доброволческа и благотворителна дейност в Ротаракт от 5 години. Неговият баща и брат му също са ротарианци.

„Едно голямо приятелство е каузата Ротаракт. Радвам се когато виждам усмивките и щастливите очи на малки и големи”, споделя Калин. В Ротаракт Велико Търново членуват около 20 младежи, на възраст от 18 до 30 години.

Кремена Крумова – Попова