Образование Политика

Ромската култура в образованието дискутираха на кръгла маса във Велико Търново

Кръгла маса на тема „Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното“ се проведе днес във Велико Търново. Форумът се проведе в рамките на детския ромски фестивал „Отворено сърце“. Той е организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и е посветен на 20-годишнината от създаването на неправителствената организация. Специален гост бе посланикът на Ирландия у нас госпожа Мартини Фини, която е и координатор на посланическата група по ромските въпроси. В дискусията участваха народните представители и членове на комисията по образование в Народното събрание Антония Димитрова, Деница Сачева и д-р Костадин Ангелов, областният управител на Велико Търново Людмила Илиева, заместник – кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, както и директори на училища, представители на читалища и НПО-та.

„Интеграцията е сложен и дълъг процес. Тя зависи, както от добрата воля на институциите по веригата, така и от личната ангажираност на всеки един от нас, а целта е целенасочена и позитивна като краен резултат политика в името на хората. Затова срещи като тази са много подходящи и аз ви уверявам, че в лицето на Областна администрация имате верен партньор, а вратите ни са отворени. Разчитайте на нас и нашата протегната ръка за съдействие“. Това увери областният управител Людмила Илиева участниците в кръглата маса на тема „Ромската култура в образованието: мост между поколенията, между традиционното и модерното“.

Председателят на УС на Център „Амалипе“ Деян Колев подчерта, че най-големият проблем остава запазването на ромската културна идентичност. По думите му през последните 11 години делът на ромите със средно образование у нас се е увеличил два пъти, а с висше – 6 пъти.

„Достойни за уважение са усилията на Център “Амалипе” – чрез фестивала деца от различни етноси показват многообразието и колорита на България. Фестивалът е пример за работещ модел на интеграция, в центъра на който са поставени децата, младите хора, образованието им, опознаването на различните култури. Това бе и една от целите на образователната реформа, която проведохме в периода 2017-2021. Чрез събитието Велико Търново показва как хората от различни етноси живеят в разбирателство и взаимна подкрепа. Това е моделът, по който всички ние трябва да работим и за образованието, и за здравеопазването, и в социалната сфера.“ – подчерта депутатът от Великотърновски избирателен район от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.