Денят

Родолюбци основаха фондация „Градско развитие и културно наследство“

Популяризиране делото на видния и забравен от днешните поколения търновец – Леон Филипов, е една от основните каузи на новоучредената фондация „Градско развитие и културно наследство“ с председател арх. Драгомир Йосифов. В нея членуват доказани професионалисти от различни области, а дейността й ще е разнородна и обхващаща целия спектър на обществения живот. Създателите на фондацията си поставят и амбициозната задача да бъдат последователи на Леон Филипов, посветил целия си живот на родния си град Търново.

Оставеният от него  огромен културен фонд, част от който са рисунки и макети на различни обекти от старата столица, е безценен и заслужава да бъде изваден от забвение. Много от макетите в момента са единственият източник за емблематични и вече несъществуващи сгради във Възрожденско Търново. Със собствени средства Леон Филипов възстановява и Констанцалиевата къща на Арбанаси, ценен паметник на културата от 17 век. Заслугите му към Търново са безброй, затова и фондация   „Градско развитие и културно наследство“ знаково ще стартира дейността си с поставяне на негов бюст паметник в Алеята на славата в местността Боруна в старата столица.

НА СНИМКАТА: хижа „Трапезица“ на Царевец, която вече не съществува

     Главни инициатори за построяването й са арх. Георги Козаров и Леон Филипов, които изработват проекта безплатно. На 25.07.1911 г. започва строителството на хижата на мястото, където на 22.09.1908 г. е обявена Независимостта на България. Първата туристическа хижа в България „Трапезица” на хълма Царевец се освещава на 24 май 1922 година.