Култура

„Родова памет“ оживява на фасадата на Старата поща

Фасадата на Старата поща във Велико Търново ще оживее благодарение на фотографа Асен Великов. За първи път той ще гостува в града с изложбата си „Родова памет“, като част проявите, посветени на Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите, които ще се проведат от 21-ви до 24-ти септември.

Майсторът на портретната фотография на фолклорна тематика ще покаже няколко от най-добрите си снимки – уловени мигове с несломим български дух, които ще са експонирани на фасадата на Старата поща. Те ще са отпечатани върху плат, ще са в човешки размер и ще могат да се виждат отдалече.

„Ще могат да се видят около 25 снимки. 90% от сниманите българи – мъже, жени и деца са с автентични носии българи мъже жени и деца. В тях съм искал да покажа самото облекло. В предишни изложби съм снимал емоциите, душевното състояние на образа, тук съм се постарал, да видим българина в цял ръст, с облекла от преди 100 години. Тук са портрети.

Поводът да гостувам ден, преди честването на Деня на Независимостта на България е добър, тъкмо с идеята да си спомним за миналото. И затова показваме именно „Родова памет”. Показваме силните снимки, защото те по един или друг начин остават, запомнят се, затова изложбата трябва да е истинска, да остане в паметта. Надявам се да стане пътуваща тази експозиция”, посочи за Общинското радио Асен Великов.

Преди дни той се завърна от VIII-я фестивал на българите в Украйна, където също показа част от изложбата си „Родова памет”. Тя бе посрещната радушно от сънародниците ни, живеещи там. „Те галеха снимките, в Търново няма да имат хората възможност да ги докоснат, но се надявам да се харесат на публиката”, заключи Великов.

Кремена Крумова – Попова