Денят

Роднини, приятели и колеги се простиха с Петър Христов

В най-тесен семеен кръг премина опелото на убития на 8-ми януари в София търновски бизнесмен Петър Христов. Опелото бе извършено в Преображенския манастир, откъдето процесията отпътува за Двореца на културата и спорта във Велико Търново за поклонението.

Над 3 000 души се простиха с бизнесмена в дъждовния януарски ден. Сред тях бяха председателят на Зоналния съвет на БФС Бончо Генчев, спортисти от великотърновски регион, които подчертаха колко помощ е оказвал Христов през годините на местния футбол; кметове от населените места от областта; бивши бизнес партньори на 49-годишния мъж и десетки негови служители; университетски преподаватели.

Сред опечалените бяха и Красимир Горсов, бащата на Мануела, пострадала при катастрофата с фигуриста Максим Стависки, чието лечение беше поето изцяло от Петър Христов, актьорът Владислав Карамфилов – Влади Въргала, който също бе неотлъчно до Горсов след инцидента, Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари”, което благодарение на дарени пари от бизнесмена, изгради площадка за деца и адаптирана за такива с увреждания в парк „Марно поле”, социологът Мира Радева.

„Имахме планувана среща в Израел. Сега няма да мога да му благодаря за помощта, която ни е оказвал. Приятелството му ще го помним”, е написал в съболезнователното си писмо Н. Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Израел у нас в годините 2012-2015, прочетено на поклонението. За него бяха получени и множество съболезнователни писма от партньори и приятели.

По изрично настояване на близките на разстреляния бизнесмен, медиите нямаха право да снимат и записват.

След поклонението Христов ще бъде погребан в тесен семеен кръг във ВИП зоната в гробищния парк във Велико Търново. Близките искаха да бъде кремиран, но стана ясно, че прокуратурата не е разрешила кремация.