Денят

РНБ „П. Р. Славейков“ е домакин на IT семинар

Фирма „СофтЛиб“ отбелязва своят 20-годишен юбилей в IT сферата със традиционния си семинар с потребителите на своя продукт. Фирмата е създател на софтуерно решение за процесите в библиотеките, музиеите и институциите, които се занимават със информационни дейности  в страната.

Началото на тяхната дейност започва още през средата на 90те, когато започват да разработват приложения за библиотеките. Първоначалната им цел е автоматизирането на дейностите в институциите и по-лесната работа с обема на информацията, обслужван до тогава от служителите.

„Следващата стъпка бе да направим тази информация, достъпна за потребителите в интернет“ – сподели за общинското радио директорът на фирмата – Юрия Сматракалева. „Също така олекотихме дейностите по обслужване на читателите в библиотеката с платформата и улеснихме техният достъп до информацията“ – каза още тя.

Към днешна дата фирмата предлага богат набор от решения, които да помагат на услугите на родните библиотеки да достигат по-лесно до читателите. Софтуерът е разработен и за работа в музеите, а също така и някои институции, занимаващи се с обработка на статистически данни.

През последните две десетилетия, един от главните партньори на фирмата е Регионалната библиотека в старата столица. „Винаги сме си партнирали с ръководството и библиотеката във Велико Търново е сред първите в страната, които изпробват всеки наш нов продукт. Това е и причината семинарите ни да се провеждат ежегодно там. “ – каза още Юрия Сматракалева.

На своят семинар в Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново, фирмата ще обсъди с клиентите новите си предложения. Събитието се провежда от днес до 17 октомври.

Ивайло Илиев