Здравеопазване

РК на БЛС във Велико Търново номинира петима колеги за „Лекар на годината 2020”

Пет номинации направи в различните категории за наградата „Лекар на годината 2020” РК на БЛС във Велико Търново. Тя се връчва ежегодно по повод Деня на българския лекар – 19 октомври. Акцент в това издание е борбата с коронавируса и приноса на медиците в нея. Кандидатурата на колегията на национално ниво за отличието „Ти си нашето бъдеще” е д-р Стела Билчева – ендокринолог в горнооряховската болница „Св. Иван Рилски”, активно участвала в лечението на пациенти с К-19. На регионално ниво номинацията за принос в развитието и утвърждаването на съсловието в борбата с новия вирус е на д-р Гинка Рачева – Маринова от същото здравно заведение. Тя е дългогодишен кардиолог с авторитет, който се пенсионира през януари, но остава да работи по време на пандемията. Самата става жертва на К-19, в момента се възстановява.

Две са номинациите на РК на БЛС във Велико Търново в категорията „Лекар на годината 2020 – принос в развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники”. Това са младите лекари д-р Тихомир Стоев – кардиолог и д-р Диан Митев – рентгенолог. Те специализират във великотърновската областна болница, вече имат авторитет сред колегите и пациентите си и остават да работят в лечебното заведение.

Голямата награда „Лекар на годината 2020” на великотърновската колегия е за педиатъра д-р Маргарита Ковачева. Тя отдава близо 40 години на малките си пациенти.