Здравеопазване

РК на БЛС във Велико Търново настоява за отговорно отразяване на здравните теми

Районната лекарска колегия във Велико Търново апелира в своя декларация за коректно и отговорно отразяване в медиите на теми, свързани със здравни казуси. Повод за това е излъчено в национален ефир интервю за медицински случай във великотърновската болница с фатален край.

„Смятаме, че  е неетично и тенденциозно  предаването да се опитва да отрече общоприети противоепидемични мерки, доказали ефективността си в исторически план. Искаме да припомним задачата, пред която сме изправени: справяне с ново смъртоносно инфекциозно заболяване, за което няма установени универсални методи за превенция и лечение. Най-тежкият етап от борбата със световната пандемия от COVID-19 тепърва предстои. Подкопаването на доверието в медиците и лечебните заведения, които ще водят тази борба, силно ще затрудни работата им”, се казва в декларацията на РК на БЛС във Велико Търново. В момента по случая с починалия от К-19 абитуриент от старата столица тече проверка, изискана от ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”.

„ Считаме, че най-укоримото сред внушенията в излъченото предаване е споменаването на имената на конкретни лекари и лечебни заведения, поставяйки под въпрос доверието в професионалните им качества без доказателства. Вярваме, че най-важният ресурс, с който ние като лекари разполагаме в ежедневната си борба за здравето на хората, е именно доверието. Призоваваме журналистическата гилдия да се отнася към този ресурс отговорно и с грижата, с която всеки лекар го прави”, се казва още в декларацията на РК на БЛС във Велико Търново.