Здравеопазване

РК на БЛС връчи наградите на отличените медици по повод Деня на българския лекар

На специална церемония РК на БЛС във Велико Търново връчи наградите на отличените медици в различни категории по повод Деня на българския лекар – 19 октомври. Вълнуващото тържество събра в реновираната зала на БЧК представители на гилдията,  колеги и приятели на наградените.

За „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ отличието получи единственият токсиколог в област Велико Търново – д-р Виолета Пашова. Първият „Приз за лекарска всеотдайност и етика“ на името на д-р Стефан Черкезов, по повод 60-годишнината от подвига му, великотърновската колегията връчи на известния хирург д-р Николен Стойнов. А за „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ приза взе неврологът с 52-годишен стаж д-р Тодорка Петрова. В категорията „Ти си нашето бъдеще“ за младите медицински надежди на България РК на БЛС във Велико Търново отличи д-р Христо Захариев – специализант от 2019-а  в отделението по кардиология към МОБАЛ ”Д-р Стефан Черкезов“.

Д-р Виолета Пашова придобива специалност по вътрешни болести през 1987 година и по клинична токсикология през 1996 година. Има квалификация и опит в конвенционална ултразвукова диагностика на вътрешни органи и повърхностни структури, има интереси и в областта на спешната медицина.

Професионално работи във всички звена по вътрешни болести – участъков терапевт, ординатор в I-во Вътрешно отделение, ординатор и старши ординатор в някогашното II-ро Вътрешно отделение, завеждащ отделение за Спешна и неотложна помощ, като при отделянето на тази структура в новосъздадените Център и Филиал за Спешна помощ, избира работата във Вътрешно отделение. Работи 14 години в новосъздаденото тогава Интензивно терапевтично отделение, за кратко и като ръководител. Последните 4 години преди пенсионирането й през 2019 година са преминали във филиала за Спешна медицинска помощ в Горна Оряховица.

Тя е единственият токсиколог в областта и понастоящем е консултант по токсикология на болниците във Велико Търново и Горна Оряховица. Работи автоложни методи на лечение – PRP, IPRF, интерлевкини, от 2019 година. Сертифициран специалист на концерна „ГУНА“. Сертифициран специалист за прилагане на медицински изделия TAOPATCH и в областта на Регенеративната медицина. „ Изключително съм щастлива. Аз съм от малцината колеги, делегати на възстановителния Събор на БЛС през 1990 година. Свидетел съм на това, което върши съсловната организация. Смятам, че заедно, всеки в своето направление, можем да постигнем още повече. Ще изпълнявам задълженията си, докато имам сили“, благодари за наградата на колегията д-р Виолета Пашова.

Д-р Николен Стойнов започва работа в стационара на областната болница във Велико Търново през 1988 година към тогавашната Втора хирургия. През 2005 година става завеждащ сектор, а от 2010 –а до сега е началник на хирургичното отделение. Д-р Николен Стойнов е и управител на ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов“. Преминал е през редица международни форуми, специализации и обучителни курсове у нас, в Германия, Австрия, Испания и т.н. Специализирал е при проф. Радослав Гайдарски и при доц. Красимир Василев, както и в клиника по лапароскопска хирургия в Кьолн, Германия. Носител на много награди и отличия. Отличен е няколко пъти в националната инициатива на вестник „24 часа” – „Лекарите, на които вярваме”.

По време на пандемията много лекари напуснаха болницата и неговото отделение остана единственото действащо хирургично, което поема огромна част от спешните случаи и по-сложните хирургични интервенции и операции от областта. Обичан лекар сред пациентите си в региона и спечелил тяхното доверие. „ С трепет и вълнение приемам наградата и с любов и признателност се обръщам към всички вас, които гласувахте аз да съм първият носител на отличието с името на д-р Стефан Черкезов. Приемам я като награда за целия колектив на областната болница, като награда за всеки един, дал през годините здравето и силите си в името на пациентите“, каза на церемонията д-р Николен Стойнов.

Д-р Тодорка Петрова със своите над 52 години лекарски стаж е извървяла дългия и труден път в областта на неврологията, по време на който тя се е утвърдила като уважаван и търсен специалист. От самото създаване на ДКЦ-1-В.Търново ЕООД, тя е част от този екип и вече повече от 21 години продължава да доставя експертни знания и грижи на своите пациенти. „ Приемам наградата с благодарност за дългогодишната си лекарска практика. Медицината беше детската ми мечта. Все още не мога да се откажа да я практикувам. Обичам пациентите и колегите си“, каза развълнувана д-р Петрова.

Д-р Христо Захариев е специализант в отделението по кардиология към МОБАЛ  „Д-р Стефан Черкезов“. Още през първата година от специализацията си младият лекар се насочва към неинвазивната диагностика, а именно ехокардиографията. Участвал е в много курсове, конгреси с насоченост неинвазивна диагностика/ехокардиография. Осъществява също трансезофагеална ехокардиография, стрес-добутаминова ехокардиография,  speckle tracking  ехокардиография. В избора му на професия повлиява сестра му, също лекар, но за него освен професионализмът е важна и признателността на пациентите. По време на пандемията от ковид-19 той е един от лекарите, дал най-много дежурства в специализираното отделение.

На тържеството на РК на БЛС бе обявено и отличието на вестник „24 часа“ за д-р Сибила Маринова – регионален координатор по донорство, в инициативата „Лекарите, на които вярваме“. Тя подчерта, че донорството е нейна професионална кауза, защото то спасява човешки животи.

Наградите на отличените връчи д-р Галина Гарева – заместник-председател на РК на БЛС във Велико Търново. Гост на тържеството беше д-р Даниел Илиев – директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов.“