Интервю Любопитно

Ритъм карти – забавно помагало за родители, педагози и терапевти

От 10 години композиторът и диригент Мартин Иванов разпространява идеите на ритъм терапията в България.

„Прилагането на ритъма в терапия за личностно развитие подобрява психическото, умственото и физическото състояние на всеки един от нас. За да разберем как функционира този вид терапия, трябва да знаем, че всичко в нас и около нас трепти с определена вибрация, а вибрацията е ритъм, цикличност от покой и действие. В ритъм терапията използвам различни видове ударни инструменти, които са езикът на ритъма, но и изобразително изкуство, движение и всички методи, които по един или друг начин интегрират ритъма в себе си.”, обясни за Общинското радио Мартин Иванов.

Той е единственият човек в България, който се занимава с ритъм терапия, а интересът към метода през тези десет години е много голям. Въпреки че обикаля цялата страна, Мартин искал да остави нещо след терапиите, които осъществява в различни градове. Това бил и мотивът му да създаде продукт, с който хората сами могат да използват ритъм терапията в ежедневието си. Преди малко повече от година той създава ритъм карти.

Участниците в играта с ритъм картите могат да са от един до над сто, а различните нива на трудност я правят подходяща както за деца, така и за възрастни. Не са необходими музикален опит или инструменти. С картите може да се играе у дома със семейството и приятелите, както и в детски градини, училища, дневни центрове и занимални.

Ритъм картите имат широк спектър от терапевтични приложения, които могат да се прилагат при деца и възрастни с различни форми на заболявания или затруднения. Сред ползите на заниманията с картите са увеличаване на нивото и продължителността на концентрацията; развиване на слуховата и двигателната координация; подобряване на комуникацията и интеракцията; подобряване на двигателните качества, грубата и фината моторика; повишаване на самочувствието и доверието в себе си и другите; овладяване на учебни дисциплини (напр. математика); подобряване на невербалните и вербалните качества и слуховото възприемане; приемане, уважение и толерантност към различията; подобряване на дисциплината; възпитание на точност и ред и мн. др.

При използването на картите в образователния процес, ученето става забавно и децата възприемат материала по-лесно. Това е заложено и в най-пълноценните и световно признати обучителни методики – Монтесори, Валдорф, Сугестопедия.

Картите са 35 и са с цветовете на дъгата. Всеки един цвят кореспондира с определен звук, свързан с движение на тялото – щракане с пръст, пляскане с ръце, потупване по бедрото. Всеки един цвят има и звукоподражаваща дума.

„Например зеленият цвят е свързан с потропване, а думата е „троп”. Така, когато кажем „троп”, това означава зелено и потропване.“, обясни Мартин Иванов. 

Комплектът съдържа и емоционална карта, с която се „измерват” състоянията на участващите преди и след играта.

Повече за ритъм терапията и ритъм картите чуйте от Мартин Иванов:

Мартин Иванов е и един от създателите на институт ЛИБЕРА – сдружение в обществена полза, основано през 2007г. от арт-терапевти, фасилитатори и психолози с международен опит. Основната им мотивация е да използват творческите си знания и умения както за терапевтични и обучителни практики, така и за създаването и развитието на социални проекти.

 

 

Снимки: svoizbor.com