Култура

РИМ-Велико Търново представя в изложба даренията, постъпили във фонда му през годината

Регионалният исторически музей във Велико Търново представя в изложба даренията, постъпили в неговите фондове през 2017 година с експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Изложбата ще бъде открита на 1 ноември в 16 часа и с нея по традиция музеят отбеляза Деня на народните будители и благодари на многобройните си дарители, връчвайки им дарителско свидетелство и карта за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.

Експозицията включва етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи, които ще допълнят фондовете на музея.
За 2017 г. културната институция е приела над 100 дарения от 43 дарители. Сред етнографските материали интерес представляват крачен чекрък и бебешка проходилка, постъпленията, свързани с историята на старопрестолният град и региона са снимки, пощенски картички, вещи, документи, технически материали, учебни пособия. Акцент на изложбата е дарението, направено от Инициативния комитет „Св. Сава Сръбски”, гр. Кралево – икона на светеца и проскинитарий (постамент), върху който е поставена иконата. Даренията днес са поставени на сакрално място, във Великата лавра „Св. 40 мъченици”, Велико Търново. В изложбата ще бъде представен официалният документ – Акт за дарителство от Инициативния комитет „Св. Сава Сръбски”, гр. Кралево, връчен на РИМ – Велико Търново на 3 юни 2017 г., при тържественото освещаване на дарението.