Икономика Община

Ремонтират площадка и облагородяват централния площад в Дебелец по „Местни инициативи”

Ремонт на детска площадка и обновяване на централния площад ще бъдат реализирани по Общинската програма „Инициативи на местните общности” в Дебелец, съобщи кметът Снежана Първанова. „Миналата година в централния градски парк бе ремонтиран фонтанът. Тази година продължаваме с парковото оформление – пейки, саксии и къщички, които да допълнят по атрактивен и модерен начин визията на площада”, допълни Първанова. Парковото обзавеждане ще бъде позиционирано около градския фонтан.

В рамките на общинската програма ще бъде обновена и детската площадка в центъра на градчето. Ще бъдат подменени оградата и част от уредите, които ще отговарят на Наредба 1 за безопасност. По-цветна и свежа ще  бъде детската атракция, тя ще е разделена на две подплощадки – едната за деца от 0 до 3, а другата – за малчугани до 13-годишна възраст.

Извън проекта, със собствени средства на кметство Дебелец, ще бъдат изградени алеи за по-лесен достъп до площадката. „Досега децата преминаваха през кал и пепел, за да стигнат до там”, акцентира Първанова. Проектът е одобрен от Община Велико Търново за сумата от 15 444 лв. Общинският проект „Инициативи на местните общности” включва и доброволен труд, инвестираните средства са 3 790 лв. „Това е един от водещите принципи да направим тези общности съпричастни към всичко, изградено в града”, допълни кметът на близкото до Велико Търново градче.

Решенията с какво да кандидатства кметство Дебелец за изграждане на нови неща по програмата „Местни инициативи” се взема на обществен съвет в началото на годината, който включва 13 представители на различните общности. Решенията не се вземат еднолично от кмета, каза още Снежана Първанова.