Община

Ремонтират ДГ „Здравец” през второто полугодие на 2017-а

Ремонт на кухненския блок и санитарните възли в ДГ „Здравец” ще бъде извършен през второто полугодие на 2017-а. Това съобщи зам.-кметът проф.  Георги Камарашев. Повод за спешни мерки от страна на администрацията стана обръщение на 128 родители на деца от заведението, в което те настояват  Великотърновският общински съвет да осигури средства за довършване на започната за военните забавачка  и обновяване на двора на градината. „Наистина положението в кухненския блок и санитарните възли е нетърпимо”, каза проф. Камарашев. По негови думи следващата седмица експерти от дирекцията по строителство и устройство на територията ще направят оглед на помещенията и количествено-стойностна сметка за дейностите, в които ще бъде включена и подмяна на водопреносната система и канализация.  Фасадата на строящата се постройка ще бъде обезопасена, допълни зам.-кметът. Според Камарашев пари за всичко това ще се търсят след актуализация на инвестиционната програма.

„В Община Велико Търново не си позволяваме да има огорчен директор или изоставена детска градина по лични причини или други мотиви. Нямаме отношение към „Здравец”, за да я изоставим”, заяви директорът на общинското образование Пенка Игнатова в отговор на изказване на Николай Цонев от ВМРО, че през последните 12 години ДГ „Здравец” е единствената в общината, в която не са извършвани никакви ремонтни дейности.  По думите на Игнатова главната причина да няма ремонти е незавършеното разширение на детското заведение. „Ако сега оправим дворното пространство, при строежа на пристройката, всичко ще се съсипе”, обясни Игнатова.

Договорът за учредяване на възмездно право на строеж на военната детска градина с Изпълнителна агенция „Социални дейности на Министерство на отбраната” бе сключен през 2008 г. Първата копка бе направена през 2009 г. от ексвоенния министър Николай Цонев и тогавашния кмет на старата столица д-р Румен Рашев. По проект градината е за 52 деца, като 70 на сто от капацитета й приоритетно трябваше да е за малчугани на военнослужещи. Сградата трябваше да се издигне на два етажа с басейн и разгъната застроена площ от 657 кв. метра. По разчети от 2011 г. за строителството на забавачката са необходими около 300 000 лв., но финансирането бе спряно от правителството.
От 2014 година след дълги преписки обектът бе предаден за стопанисване от Община Велико Търново.