Култура

Ремонтират военноисторическия архив във Велико Търново по проект „Красива България“

Дирекция „Държавен военноисторически архив” – Велико Търново спечели проект по „Красива България”. Той е за подобряване условията на труд и  обслужването на граждани в административните сгради на ведомството. 79 620 лева е финансовата рамка. Самоучастието от Агенция „Архиви” е 46 000 лева, а от фонд „Красива България” се отпускат 33 000 лева, уточни Светлин Радев, директор на военноисторическия архив.

По проекта е предвидено енергийна ефективност на сградите, подмяна на дограма, осветление и подови настилки. Ремонтът, който се очаква да стартира през април, е един от най-мащабните за последните 50 години на дирекция Държавен военноисторически архив” – Велико Търново.

„Освен благоустрояване на сградата, подобряване на условията на труд и обслужване на гражданите, по-доброто съхраняване на документите в нашите архивохранилища, проектът ще има и социален ефект. По него ще бъдат ангажирани безработни лица”, поясни Радев.

Съдействие при кандидатстване по проект „Красива България” са оказали Община Велико Търново, Бюрото по труда в града и Агенция „Архиви”.

Кремена Крумова – Попова