Образование

Ректорът на ВТУ връчи инсигниите на новия почетен доктор Ерик Уайнър

Днес се състоя тържествена церемония по връчване на инсигниите за званието „Почетен доктор на ВТУ“ (Doctor honoris causa) на г-н Ерик Уайнър,  журналист, писател и пътешественик.

В началото на церемонията проф. д-р Христо Бонджолов, ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, обяви решението на Академичния съвет на Университета за присъждането на званието „Почетен доктор на ВТУ“ на г-н Ерик Уайнър по предложение на Филологическия факултет. Проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет, представи житейския и професионален път на световноизвестния журналист, писател и пътешественик.

Проф. Хр. Бонджолов връчи на новоудостоения почетен доктор медал и диплома за високото отличие, а в края на ритуала –   копие на патронната икона на ВТУ.

В академичното си слово на тема „В търсене на мъдростта“ г-н Ерик Уайнър разказа за философията и познанието, които са в основата на творчеството му.

Почетното звание му бе присъдено за неговия принос като медиатор в диалога между народи и култури по глобални социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси, както и по теми за духовните измерения на живота в нашето съвремие, за преклонението пред книгата и за  популяризирането на пътеписния жанр.