Култура Община

Рекордните 1038 туристи разгледаха крепостта Царевец в първия ден на 2018-та година

Рекорден брой туристи разгледаха Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ във Велико Търново в първия ден на 2018-та година. За четири часа на 1 януари на историческата крепост се качиха 1038 туристи, от които  806 българи и 232-ма чужденци.

Заради хубавото време и високите температури пред касата на музейния обект се изви опашка 45 минути преди началото на работното време. Портата на крепостта на българските царе бе отворена точно в 12,00 часа. Първият посетител за новата година бе 33-годишната Кремена Кулчева от Шумен, която бе официално посрещната от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д-р Иван Църов. Тя е първият регистриран посетител на музеен обект за 2018 г.не само във Велико Търново, но и за цялата страна. Младата адвокатка от Шумен получи специални подаръци – юбилеен медал и календар, посветени на 110 години от обявяване на Независимостта на България, издание на Паисиевата „Иcтория Славянобългарская“ и друга музейна литература.

„Oбичам Велико Търново и Царевец, затова разходката ни тук е прекрасно начало на новата година. Виждам развитието на града като туристическа дестинация и пожелавам повече усмивки на хората“, сподели младата юристка преди обиколката на Царевец, при която тя и съпруга и бяха придружени от екскурзовод.

От 806-ма български туристи на Царевец 110 са ученици, 50 – деца до 7 години и 62-ма студенти. Сред чужденците най-многобройни са били посетителите от съседна Румъния – 150 души и далечен Тайланд – 30 туристи, а сред първите посетители на историческата забележителност имаше гърци, французи, англичани, китайци, японци, французи, германци и американци.

Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ е най-посещаваният туристически обект в страната и единственият музей, който работи 365 дни в годината.