Култура Община

Рекорден брой участници идват за „Насред мегдана в Арбанаси”

Около 2000 изпълнители от всички етнографски области в страната ще присъстват на Х-я Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” 2021. Той ще се проведе на 5 и 6 юни, събота и неделя. Заради рекордния брой участници форумът ще се проведе на две сцени –  на открита сцена в центъра на село Арбанаси и в местното читалище.

Фестивалът ще се проведе в категории – автентичен и обработен фолклор за песенно и танцово изкуство. Лазаруване, Камилари, Капанска сватба, Кукери, Меденик са сред обичаите, които ще бъдат представени на сцената в с. Арбанаси.

Ще бъдат раздадени 37 награди. Специалните са 13 – на кмета на Община Велико Търново, на кмета на с. Арбанаси, на председателя на читалището в населеното място, за най-малък и най-възрастен участник, за група и институция с най-многочислен състав, за детска /младежа формация, за новосъздадена формация, за камерно изпълнение, на журито, на публиката и най-новите – за най-добре запазена автентична носия и най-добре съхранена стилизирана носия.

24 награди ще има и във всяка една категория – автентичен – първа, втора и трета (тази година – след решение на организационния комитет първа, втора и трета награда ще има и за обичай в раздел автентичен фолклор); в обработен фолклор са първа, втора и трета награда в певческо и танцово изкуство в три възрастови групи – деца до 13 години, младежи- от 13 до 20 години и възрастни – над 20 години.

В три възрастови групи са разделени участниците. Това са деца до 13 години, до 20 години и над 20 години. Тази година имаме засилено участие в раздел автентичен фолклор. Сред новите награди – за най-добре запазена автентична носия, имаме подадена заявка за над 150-годишна. Най-малкият ни участник ще е 3-годишната Мириам Дранкюлева от читалището в с. Самоводене. Тя ще се представи в обичаят Лазаруване. Най-възрастният е на 90 години от народен хор „Зорница“ от с. Пчелище. Журито ни ще професионално”, поясни за Общинското радио Грета Иванова, главен експерт в дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново .

На 5 юни, събота фолклорната програма започва в 9.30 часа и ще продължи  до 20.00 часа. А на 6 юни, неделя – от 930 часа до 18.30 часа. Паралелно със състезателната програма ще бъде обособена и Улица на занаятите. В нея ще се включат представители от цялата страна.

Организатор на „Насред мегдана в Арбанаси” е Народно читалище „Иларион Драгостинов-1897” с. Арбанаси със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси. Форумът ще се проведе под патронажа на Министерство на културата.

Кремена Крумова – Попова