Община Общински съвет

Реконструират приоритетно пътя ВТУ – ЖП гара – кв. „Света гора“

1,908 млн. лв., предназначени за ремонт на пътя Дичин – Ресен, ще бъдат пренасочени за реконструкцията на пътя ВТУ – ЖП гара – кв. „Света гора“. Предложението беше направено от председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и единодушно подкрепено от всички съветници по време на обсъждането на промените в общинския бюджет.

Пътят ВТУ – ЖП гара – кв. „Света гора“ беше поставен от община Велико Търново в списъка на приоритетните ремонти за 2022 г. и предложен за финансиране като такъв пред МРРБ. От министерството, обаче, не са включили трасето за финансиране. „За мен този път е изключително важен – както знаем, ВТУ е вторият най-голям работодател след Общината. По този път пешеходно вървят и преподаватели, и студенти, и граждани, които пътуват с влак. Отрязъкът от жп гарата до Асеневци е опасен и за коли, камо ли за пешеходци. Затова предлагам средствата, предвидени като целева субсидия за пътя Дичин – Ресен, да се пренасочат.“ – каза Венцислав Спирдонов.

„МРРБ ще финансира само ВиК проекти на община Велико Търново, които не са маловажни, но този път е изпуснат от списъка. Да, има такава възможност за пренасочване на тези 1,908 млн. лв., като за ремонта на пътя Дичин – Ресен ще имаме възможност догодина да кандидатстваме за финансиране.“ – отговори заместник-кметът на Общината Снежана Данева – Иванова.

След единодушната подкрепа на промяната в бюджета, Спирдонов препоръча на общинските експерти да направят нужното обезопасяване за пешеходците по пътя ВТУ – ЖП гара – кв. „Света гора“.