Здравеопазване

Редица заболявания се диагностицират и чрез състоянието на ноктите

Цветът на ноктите на ръцете и краката характеризира два важни показателя – качеството на работата на периферната система на кръвообращението и здравето на самата кръв. Ако ноктите не са бледи, не са синкави и имат равномерен цвят, можете да бъдете спокойни – значи тези системи работят нормално. Но за съжаление не винаги е така, ноктите рядко изглеждат идеално.

Появата на бели петна по тях може да е индикация за диабет, например. Ако внимателно разгледате тези петънца, можете да разберете с какво сте прекалили през последната половин година – сладкиши, тестени изделия, нишесте. Местата, където са разположени тези петънца, ще ви разкажат за вашите гастрономически пристрастия. Ако сте забелязали, обаче, по ноктите си не бели, а жълти петна, вероятно нещо не е наред с мастната ви обмяна.

Понякога върху ноктите се появяват вертикални ръбчета. Това е предупреждение, че храненето ви не е балансирано и трябва да се замислите за по-правилен подбор на продуктите. Да допуснем, че сте се замислили и сте променили храненето си – ноктите ви много скоро ще ви напомнят за това, по тях ще се появят хоризонтални вдлъбнатинки.

Ноктите могат да сигнализират не само за необходимостта от промяна в храненето, но и за приближаващо заболяване. Ако изведнъж по ноктите ви се появят купчинки малки изпъкнали “бисерчета”, вие сте попаднали в лапите на някакъв вирус и трябва да се лекувате. Цепенето на ноктите и неравностите по тях са признак на лоша работа на яйчниците. От която страна се наблюдава разцепването или чупенето, може да се съди кой от яйчниците е болен.