Здравеопазване

Регистрираха болен от пневмококов менингит в областта

Пневмококов менингит е повалил пациент от Стражица в периода 3-ти – 9-ти април, съобщават от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. През миналата 2016 г. няма регистриран заболял в региона.

Епидемиологичните данни на специалистите показват, че засегнати от болестта са основно деца под 5 г., пациенти над 65 г. и лица с нисък имунитет.

Клиниката на пневмококовия менингит протича с внезапно влошаване на състоянието без наличие на предшестващо заболяване или на фона на отшумяла пневмококова инфекция. Болните са с повишена температура с втрисане, главоболие, гадене и повръщане, летаргия, обща отпадналост.

Диагнозата на пневмококовия менингит не е трудна, ако се знае първоначалното огнище. Необходим е преглед от невролог и редица допълнителни изследвания. Извършва се лабораторно изследване на кръв и урина. Лечението на пневмококов менингит налага спешна хоспитализация и лечение в условията на интензивно наблюдение, мощна антибиотична терапия, както на първичната инфекция, така и на менингита. Необходимо е лечение на мозъчния оток и повишеното вътречерепно налягане.

Заболяването е с висока смъртност, особено в детска възраст. Наблюдават се и постинфекциозни увреждания като припадъци, парези и парализи, мозъчен абсцес.

През изминалата седмица са регистрирани и нови два случая на туберкулоза във Великотърновска област. Така от началото на годината те вече са 14, като за цялата 2016 г. не са били 49.

14 души са боледували он варицела в периода 3-9 април, а един е заболял от вирусен менингит. Случаят е в Старата столица.