Култура Любопитно

Регионалният музей пази в официални книги мисли и впечатления на известни личности

Великотърновският музей пази споделени мисли и впечатления на известни личности, политици, държавници и кралски особи за старата столица и музеите в специално създадени официални книги. Тази традиция съществува от 1921 година. Първата официална книга за гости е въведена от Тодор Николов към музейната сбирка при читалище „Надежда”.

През 1985 година по идея на тогавашния директор н. с. Петко Мачковски в Съюза на българските художници са поръчани две специални книги за крепостта Царевец и за музей „Възраждане и Учредително събрание”. Тяхната изработка съвпада с юбилейните чествания на 800- годишнината от въстанието на Петър и Асен. Художественото изпълнение е дело на известния художник Димо Петков. С кожена подвързия и медна обковка в основата, калиграфски оформеният текст на титулната страница запечатва паметното събитие: „Да се знае, че в лето 1985 изпълниха се 800 години от въстанието на Асен и Петър против Византия. Отдаде им се чест и слава! Да се знае, че в лето 1985 придойде много народ във Велико Търново и се възкачиха на Царевец по светло. А по вечерно време осветен беше свещеният хълм и камбаната удари. Знайно да е, че се възродиха стари къщи, музеи и църкви, а в народната душа настана смешение от родолюбие и гордост човешка. И се поклониха людете на славната ни история”.

В официалната книга, съхранявана в музей „Възраждане и Учредително събрание” първото впечатление оставя английската писателка Мерсия Макдермот на 25 февруари 1987 година. Известната изследователка на делото на Васил Левски се среща с музейните работници по повод 150-тата годишнина от рождението му.

Посещавайки търновските музеи през август 1988 година руският посланик Виктор Шарапов пише: „Музеите съхраняват неизчерпаеми съкровища на разума и духа” и тази красива фраза сякаш формулира социалната и образователна функция на музеите в съвременното общество.

Впечатления за Велико Търново споделят и първите държавни мъже в отечеството. Президентът на Република България д-р Желю Желев изразява искрено възхищение при откриването на изложба, посветена на 100-годишнината от гибелта на Стефан Стамболов  през 1995 година.

На първото си официално посещение във Велико Търново на 15 април 1997 година Симеон Сакс Кобурготски записва емоционално и патриотично: „Да живее България”. По-късно вече като министър-председател през 2002 година отбелязва в книгата: „В славния исторически град, в тази зала, в която се е писала историята имах честта да присъствам на честването на 22 септември – Независимостта на България”.

Общуването с историята съхранява човешкия дух и създава опори за житейско постоянство. На тези мисли навежда посланието на ген. Михо Михов – началник на Генералния щаб на българската армия през 2002 година: „Когато човек загуби духовността, той е загубил тялото си. Музеят ни помага да живеем в единство и с отговорност пред България”.

При откриването на Седмото Велико Народно събрание във Велико Търново на 10 юли 1990 година група народни представители посещават крепостта Царевец. Там в Патриаршеската църква, във втората специална книга Михаил Неделчев отбелязва „Бог да пази отечеството и демокрацията”.

Списъкът на чуждестранните гости на държавно и правителствено ниво, посетили търновските музеи е безкрайно дълъг. Свои впечатления в официалната книга в музей „Възраждане и Учредително събрание” са оставили белгийският крал Алберт II и кралица Паола през 2003 г., принцеса Теофана фон Заксен през 2000 г., царица Маргарита през 1999 г., престолонаследникът Кубрат Панагюрски (2000 г.), Коичиро Мацаура – генерален директор на ЮНЕСКО (2003 г.),  акад. Дмитрий Лихачов (1988 г.), Джон Винсент Атанасов и съпругата му Алис (2002 г.)

В духа на казаното дотук, като естествен финал звучат думите, написани от депутатите в австралийския парламент: „В Търново се докоснахме до сърцето на българската религия, история и политика”.

доц. д-р Светла Атанасова – Регионален исторически музей – Велико Търново