Денят Култура

Регионалният исторически музей уважи с изложба 24-та годишнина от създаването на областната администрация

В областна администрация Велико Търново беше представена изложбата „Джорджо Момчев и Марко Тотев – строители на Нова България“. Експозицията с лични вещи и документи на двамата видни търновци е по повод 24 години от създаването на държавната институция и е подредена от експертите от Регионалния исторически музей в старата столица. Тя бе открита от областния управител Георги Гугучков в присъствието на негови предшественици, заемали този пост, великотърновския митрополит Григорий и директорът на музея д-р Иван Църов.

Джорджо (Георги) Момчев е първият търновски градоначалник, който заема отговорния пост повече от един мандат. Управлението му се свързва с първото голямо разширение на града, изграждането на главната улица, построяването на нови училища и административни сгради. Търговец, индустриалец, революционен деец и съратник на Васил Левски.

Марко Тотев е търновски адвокат, интелектуалец и ерудит. Няма изгубено дело, а неговите пледоарии служат за пример и се изучават в Юридическия факултет на Софийския университет. Невероятното му чувство за хумор и самоирония, свързана с неговия живот превръща името му в нарицателно за несполука и липса на късмет, а всъщност той е успешен адвокат и емблематична личност в своя град.

Това е деветата музейна изложба в областна администрация по повод създаването и. По традиция, от 2007 г. Регионалният музей излага ценни и значими експонати от своите фондове и в специална витрина в кабинета на областния управител.

Осем от общо дванадесетте губернатори на Велико Търново от 1999 г. до днес се събраха, за да отбележат заедно с екипа на Областна администрация 24 годишнина от създаването на институцията.

По покана на настоящия областен управител инж. Георги Гугучков празника уважиха д-р Румен Рашев, проф. Константин Дочев, Красимир Генчев, проф. Пенчо Пенчев, инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев и инж. Николай Йоцов. Заради служебни ангажименти Гергана Трифонова, проф. Любомира Попова и адвокат Людмила Илиева не успяха да присъстват лично, но изпратиха поздравления за годишнината.

Инж. Георги Гугучков благодари на всички свои предшественици за всеотдайната работа като подчерта и приноса на покойния Тошко Никифоров. Настоящият областен управител припомни, че границите на Област Велико Търново са утвърдени с Указ №1 от 05.01.1999 г., а с Решение №45 от 01.02.1999 г. е назначен първият Областен управител на област с административен център Велико Търново.

Инж. Гугучков, заедно със своите заместници Петя Райкова и Станислав Николов, изрази признателност и към служителите на Областна администрация за експертизата и компетенциите им. Той подчерта, че се осигурява приемственост на всеки нов колега и че в работата си екипът се ръководи от законността, и интересите на гражданите. Специални благодарности получиха най-дългогодишните служители Симеон Симеонов и Снежана Атанасова.

Поздравление за годишнината отправи и първият областен управител д-р Румен Рашев.

„Радвам се, че виждам толкова много млади хора и че администрацията се обновява. Преди 24 години създадохме административната област с много емоции, защото тогава Велико Търново не бе окръжен град. Ловеч беше нашият административен център, което не се приемаше добре от нашите съграждани. Заехме се да върнем статута на Велико Търново като областен град и това беше причината, която буквално за една вечер ме изведе от операционната и ме доведе тук първо като заместник областен управител на голямата Ловешка област“, разказа още за началото д-р Румен Рашев.

Тържеството за празника продължи с молебен за здраве и успех, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий, който също сподели доброто си взаимодействие с областните управители през годините.