Денят Култура

Регионалната библиотека стартира годината с изложба

Регионалната библиотека Петко Славейков по традиция отбеляза Ивановден и старта на Културния календар за 2020та година. Тържеството започна с благослов от отец Асен и бе съпътствано от изложба и дарение.

Журналистът Димитър Върбанов дари два екземпляра от първото издание на труда „Партитура мунди”, създаден от неговия дядо арх. Димитър Върбанов през 70-80те години на миналия век. Творбата представлява графична хронология на културното и историческото развитие на света, обхващаща периода от Големият взрив до началото на ХХ век.

Другият акцент в тържеството бе изложба на над 300 сувенирни лъжички от цял свят, които телевизионният водещ Мирослав Дечев събира в продължение на 8 години. Някой от тях той лично е купувал при посещението си в екзотичните държави, а други са му подарък от семейството и приятелите му. Любопитното е, че много от лъжиците са украсени със специфичните за всяка отделна държава символи и знаци, а в многобройната колекция има метални, дървени и порцеланови прибори.

Директорът на библиотеката доц. д-р Калина Иванова връчи сертификат за дарение на Димитър Върбанов и поздрави Мирослав Дечев за неговата изложба.

На събитието традиционно присъстваха и ръководители на местни институции с които Регионалната библиотека си партнира успешно вече години наред.