Денят Култура

Регионалната библиотека домакинства международната конференция „Мобилна дигитализация“

Регионалната библиотека „П. Р. Славейков”  домакинства Международната конференция „Мобилна дигитализация“. Тя  е заключителна за международния проект Mobile Digitizing, който се осъществява с подкрепата на Еразъм+.  Конференцията ще се проведе днес в читалнята на библиотеката до 17, 00 часа. В рамките на деня ще бъдат представени 18 доклада на български и чуждестранни учени в областта на мобилната дигитализация.

Заместник-директорът на библиотеката  Калина Иванова сподели, че проектът е започнал през 2017-та. Основната му цел е да бъдат обучени библиотечни специалисти, музейни работници и архивисти как да изграждат нискобюджетни инсталации за дигитализация на културното наследство.

„Това е и целта на днешната конференция. Да запознаем колегите с ръководството, което бе изготвено в рамките на проекта и с добрите практики, които прилагат чуждестранните ни гости. Те са учени от университета Кипър, от висшето учебно заведение в Одрин, от  Института за изкуство и култура в Санкт-Петербург. В конференцията ще се включат над 50 участници.  Колегите ни приемат с радост подобни инициативи и обучения. На семинара през месец април някои не успяха да присъстват. В последствие ни потърсиха за информация относно обучението и дали предстоят други„, допълни Иванова.

Организатори на културния  форум са Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново с партньорите ѝ по проект „Мобилна дигитализация“: Студентско общество за компютърно изкуство (СОКИ), България; Национална гимназия по полиграфия и фотография, България; Университета в Гратц, Австрия; Фондация „Де Домине“ , Холандия; Библиотеката в Мафра , Португалия; Архивът Фратели Алинери –Италия.

Проектът „Мобилна дигитализация“ ще приключи през месец август тази година.

Диана Колева