Икономика

Растат необслужваните кредити на домакинствата

Около 2220 лв. е средният размер на необслужваните задължения на домакинствата в България във времето на кризата. Данните са на една от големите компании за събиране на вземания у нас. Най-много дългове се трупат в големите градове и в Северозападния регион. Най-често потребителите задлъжняват към банки, към фирмите за микрокредитиране, към телекоми, за лизинг и застраховки. Средният размер на необслужваните задължения почти не се променя в годината на криза, но тепърва се очаква рязък скок в необслужваните заеми, прогнозират от Асоциацията на колекторските агенции.

Хората, които твърдят, че не могат да плащат, са нараснали два пъти. Част от ипотечните кредити, които до момента се плащат сравнително регулярно, също може да пострадат догодина. За разлика от сделките при жилищата, при инвестиционните и офис имотите напрежението вече се усеща, твърдят експертите, като съветват потребителите в настоящата ситуация добре да пресмятат финансите си.

За първи път на картата на градовете с домакинствата с най-много задължения е Плевен. София е с най-голям относителен дял. Също Северозападна България и големите градове. Не са се променили цифрите на средния размер на дълга, защото обикновено това са потребителски необезпечени кредити.

Според данните на БНБ кредитите за домакинства през ноември са в размер на 25,474 млрд. лева (22,9% от БВП), като спрямо ноември 2019 г. те се увеличават с 6,9% след повишение със 7,1% през октомври 2020 г. През ноември жилищните кредити са за 11,897 млрд. лева и нарастват на годишна база с 11,8% (при годишно увеличение с 11,9% през октомври), докато потребителските кредити възлизат в края на ноември на 11,926 млрд. лева и са с 5,4% над нивата от ноември 2019-а година след тяхно повишение с 5,9% месец по-рано.