Култура Община

Разширяват Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ с още по-атрактивни композиции

Атрактивни композиции с цар, царица, войници, виночерпец и Средновековен пазар ще са част от атракциите след разширението на „Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов”. То се реализира по проект на Община Велико Търново на стойност 1 394 577 лева по Оперативна програма „Региони в растеж”.

Чрез изписани картини с последващ 3 D ефект или т.нар. диорами на „Битката при Клокотница”, „Прощаване на Патриарх Евтимий с народа” и „Отбраната на Столичния Търновград”, декори на църква и на крепостни стени, тронна зала, експозиция на Четвероевангелието на Иван Александър ще се обогати с още два етажа експозицията на съществуващия Мултимедиен център. По проекта ще се оформи и зала със средновековен църковен олтар с аудио записи на песнопения, композирани от българския светец, църковен певец и композитор Йоан Кукузел, живял през Средновековието.

Великотърновската атракция със сцени от живота на династията Асеневци от Второто българско царство е една от най-посещаваните музейни изложби в града с повече от 200 000 посетители, от момента на откриването й през 2013 година до сега. Очаква се туристопотокът за обекта да се увеличи с 45%-50% след завършване на надграждането му по проекта през май 2023 година.

Днес бе положена и символична първа копка по разширяването на Мултимедиен посетителски център по проекта за близо 1,395 млн. лева.