Култура

„РазЛичен“ на Христо Генев съчетава скулптура и фотография

Изложбата „РазЛичен“ на Христо Генев очаква своята публика в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов“в навечерието на Възкресение Христово. Експозицията се открива на 23 април от 17.30 часа.

„РазЛИЧЕН“ е уникален по рода си авторски проект, който се отличава с необичаен жанров синтез: скулптура и фотография. Така художникът, познат отдавна с филигранната си графика, пъстрата си абстрактна живопис и изненадващ до стъписване с изящното съвършенство на своите дървопластики, този път провокира публиката съвсем различно. Премиерата на „РазЛичен“ е в края на 2018-а година. Изложбата е посрещната с огромен интерес в навечерието на Рождество в родния град на Христо Генев – Казанлък, а месец преди това – и в Художествена галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол.

Изборът на Светлата седмица за премиерата в Старопрестолния град, за автора, далеч не е случаен. Той е личен. Възпитаник на „жестоката“ художествената школа на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Живопис“, Христо Генев споделя, че Велико Търново за него заема специално място в духовната му биография.

Художник, на чиито работи ценителите не се радват прекалено често, Генев е автор на изложби, които се помнят дълго. Преди сегашната „РазЛичен“, през 2007 г. Генев показва в Казанлък „Опит за Светене“ – един същински празник за сетивата, който оставя у неговата публика трайно съпреживяването от срещата с пъстроцветните протуберанси на неговата ярка живопис и топлото изящество на дървото в пластиките му.

Ваятелският почерк на Генев остава същият – и само негов: чистотата на линията, плъзгаща се с увлекателен преход от една форма към друга, реди фантазни образи, които насичат дъха.

Но изложбата „РазЛИЧЕН“ е нов поглед към вече познатите пластични работи на автора. Неговите „Опити за Свършенство“, сега „звучат“ различно. Те „звучат“ и графично. „РазЛИЧЕН“ – това е графичен взор в тризмерното пространство, в който скулптурите се допълват с макрофотографии, чийто обект са същите тези пластики, но видени от различен „вътрешен“ ракурс.

Усещането, което пластиките на Христо Генев поражда в очите, е усещане „3D“ – неговите опити за съвършенство не са застинали в една поза. Те танцуват неуловимо в пространството, очертавайки нови и нови, изненадващи фигури и светове, при всяка смяна на гледната точка. Усещането, с което пластиките на Христо Генев нахлуват в сърцето, е разтърсващ, онемителен възторг, какъвто изригва само при срещите с онази красота, която пресича границите на естетическото, за да ни поведе към безбрежните пространства на свободното въображение. Пластики, които с неистова страст обладават пространството и го въвличат в сладостен екстаз на фриволни линии и форми, пробуждащи неустоимо желание за допир, за контакт!

Изложбата „РазЛИЧЕН“ е всъщност, изложба – Автопортрет. Различен автопортрет. В него художникът разкрива своето Аз, докато безмилостно, фотографски увеличително, се втренчва в детайла. Вглежда се в своите лични състояния. „РазЛИЧЕН“ е поглед навътре през собствените неподозирани светове, извън времето и пространството . Поглед, точен като остро длето в ръката на тънък майстор, оставил се без да се щади на силата на духа, с който го е овластил Творецът. Сила-дар, осмислен от кротката мъдрост на зрелостта.

Христо Генев е директор на Художествена галерия – Казанлък от 2001 г. Има редица участия в изложби, пленери и други национални форуми на изобразителното изкуство, както и самостоятелни изложби.

Генев е автор на храмови икони и фасадната мозайка на болничния параклис „Света Анна“ в Казанлък и църквата „Свети Николай Чудотворец“ в Стара Загора. В съавторство с Антон Антонов, дело на Христо Генев е и храмовата мозайка на „Свети Димитър“ в Стара Загора и храм „Успение на Света Богородица“ в Казанлък.

В „РазЛИЧЕН“, художникът показва пластики и монохромни фотографии, снимани от самия него. Скулптурите в изложбата са плод на работата му с класическия материал дърво през последните десетилетия. Много от тях публиката вижда за пръв път.