Полиция

Разкриха крупна измама, жертвата е 78-годишен с деменция

Измама за голяма сума пари е разкрита в РУ Велико Търново.
На 8-ми юни е получен сигнал от Областната дирекция на МВР – Варна за вероятно отвлечено лице. След проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия вечерта на същия ден в хотел в гр. В. Търново е установено издирваното лице. 78-годишният мъж от с. Кранево е намерен във видимо неадекватно състояние и с признаци на деменция. Настаненият в стаята с него 57-годишен варненец е също в неадекватно състояние в следствие на употребено голямо количество алкохол. В помещението са намерени няколко нотариални акта на имоти, собственост на 78-годишния мъж.
Установено е, че предишния ден 57-годишният варненец и мъж на 49 години от гр. Габрово са докарали потърпевшия под предлог, че ще бъде нает на работа. Габровецът заплатил престоя в хотела, а пострадалият изтеглил от клон на банка в гр. Велико Търново над 10 000 лева. Парите били предадени лично от жертвата на четвърто лице – мъж от гр. Габрово на 42 години, в подземен паркинг до кооперативния пазар.
В РУ В. Търново е заведена преписка за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.
Двамата габровци са осъждани за извършени измами в големи размери. Сумата е възстановена. Парите са върнати на потърпевшия. Материалите са подготвени за доклад на Великотърновската районна прокуратура.