Образование

„Разказвачът на приказки” идва и във великотърновските училища

    Повече от 100 съвременни детски автори партнират в момента на инициативата „Разказвачът на приказки”. Неин автор и основен двигател е Константин – Кирил Иванов. Той е баща на пет деца и е собственик на единствената книжарница за детска литература в Пловдив. В нея книгите се продават с автограф от авторите им. Според Разказвачът на приказки живата връзка с подрастващите е много специална и важна. Затова редовно организира срещи в учебно-възпитателни заведения. И те са един от факторите за провокация на четенето. В тях винаги има съпътстващи детайли – интерактивни игри, диктовки и други интересни дейности. А в работата с родителите акцентът е – как да предлагат, избират и четат книги на своите деца.

Константин – Кирил Иванов смята, че българските автори, които пишат за малчуганите, се справят блестящо. Те адекватно улавят техния пулс, нещата от средата им, които ги вълнуват и ги провокират с интересни сюжети. Преди срещите си екипът чете книгите и преценява към каква аудитория да ги адресира.

   „ В момента балансът между четенето и другите канали за получаване на информация при подрастващите е нарушен. Времето сега е различно. Ние не воюваме със съвременните технологии, но искаме да върнем баланса. Не мисля, че и идеята да се прочетат книгите от т.н. „Задължителен списък” вече е актуална. Убеден съм, че всеки трябва да се запознае с класиците, но нека това да е в подходяща възраст”, споделя Разказвачът на приказки. Наблюденията му са, че родителите купуват книга за подарък, но обикновено тя е за добавяне към основния.

„Ще се радвам да обърнем тенденцията. Книгата да е основния подарък, например, за рожден ден, а останалото да е съпътстващия”, шегува се Константин – Кирил Иванов. Надява се неговият мащабен проект за промотиране на детски автори да стигне и до Велико Търново.