Община

Пътят до Преображенския манастир ще е готов до края на седмицата, въвеждат временна организация на движението

Пътят до Преображенския манастир ще бъде готов до края на седмицата. Цялостното преасфалтиране на отсечката, свързваща историческата светиня с първокласното шосе Велико Търново – Русе, налага затварянето й. Временната организация на движение ще важи от 29 август до 1 септември включително, или до довършване на строителните дейности.

Реконструкцията включва разширяване на трасето, полагане на нова настилка, оформяне на пътните банкети и просветляване. Вчера следобед кметът на Велико Търново Даниел Панов се увери в напредналата фаза на строителните работи.

За последно пътят към Преображенския манастир е бил ремонтиран през 70-е години на миналия век. За строителните работи Община Велико Търново получи целева финансова подкрепа от републиканския бюджет в размер на 250 065 лева. Отпуснати бяха още  1 167 902 лева за строителство на нов мост над р. Янтра, част от пътя между Старата столица и с. Шемшево. Разходите бяха предложени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Строителните дейности имат за цел предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия, както и възстановяване на нанесените непредвидени щети по инфраструктурата.

Приоритетното разглеждане на двата проекта става факт след водените от кмета Даниел Панов разговори, както и благодарение на подкрепата на народния представител от региона и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов.

За новия мост край с. Шемшево текат съгласувателните процедури, предшестващи издаването на строително разрешение.